Οι γονείς πότε θα γίνουν υπεύθυνοι γονείς και όχι μηχανές παραγωγής παιδιών που μεγαλώνουν στον αυτόματο;

Κάποια από όσα θα διαβάσετε για αρκετούς γονείς είναι αυτονόητα και τα πράττουν ήδη. Κάποια είναι αυτονόητα και οι γονείς νομίζουν ότι τα κάνουν σωστά. Και αρκετά από τα οποία οι γονείς δεν έμαθαν ποτέ πώς να τα κάνουν πράξη. Όμως αυτό δεν είναι και δεν θα έπρεπε να αποτελεί δικαιολογία!

Σε μια χώρα όπως την Ελλάδα που το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι αν έχεις οικογένεια και δικά σου παιδιά, μεγαλώσαμε ανθρώπους που έγιναν ανεύθυνα γονείς. Αν απαντήσεις ότι έχεις παιδιά σου λένε να κοιτάξεις τη δική σου οικογένεια.

Αν δεν έχεις σου λένε ότι δεν έχεις ιδέα πως είναι να μεγαλώνεις παιδιά. Σας έχω όμως δυσάρεστα νέα. Ούτε μηχανικός αυτοκινήτων είμαι, αλλά ξέρω πώς να οδηγήσω με ασφάλεια ένα αυτοκίνητο, χωρίς να σκοτώσω άλλους στο διάβα μου. Ούτε φούρναρης είμαι άλλα μπορώ να ξεχωρίσω το φρέσκο και καλό ψωμί από το μπαγιάτικο.

Δεν εξισώνω την αξία ενός παιδιού με το αυτοκίνητο ή το ψωμί. Αλλά σας τονίζω πως ούτε εσείς είχατε οδηγίες όταν γίνατε γονείς αλλά τα κάνατε. Τώρα πρέπει να τα μεγαλώσετε και να τα κάνετε σωστούς ανθρώπους, καλύτερους από εσάς! Ο Έλληνας πάντα θα βρίσκει μια δικαιολογία, πάντα θα του φταίει κάποιος άλλος. Γιατί σου λέει στο σχολείο δεν τους τα μαθαίνουν αυτά; Σωστά, στο σχολείο που τα παιδιά σας ξοδεύουν 5-7 ώρες περιμένετε να γίνουν θαύματα! Ενώ στο σπίτι μαζί σας, επειδή είστε οι καλύτεροι γονείς, θα γίνουν όλα στον αυτόματο!

Και πάλι σας έχω νέα: δεν είστε οι καλύτεροι όπως κανείς μας δεν είναι. Όλοι έχουμε τα στραβά μας και όλοι κάπου σφάλουμε. Το θέμα είναι, έχεις τη δύναμη να ανακαλύψεις τα λάθη σου; Να παραμερίσεις τον εγωισμό σου και να δεις τα στραβά σου; Ώστε μετά να προσπαθήσεις, λίγο έστω ρε παιδί μου, να τα ισιώσεις; Όταν το αγαπημένο σου παιδάκι κλαίει και χτυπιέται στα πατώματα ενός καταστήματος γιατί δεν του κάνεις το χατίρι, είναι γιατί έτσι έμαθε, από σένα! Δεν σου φταίει το κατάστημα που πουλάει το συγκεκριμένο παιχνίδι-γλύκισμα-δέλεαρ που επιμόνως ζητά το παιδί σου.

Είναι γνωστό της πάσης πως τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια.

Ότι τους δώσεις θα το ρουφήξουν και θα το προσαρμόσουν στην δική τους μοναδικότητα. Άρα μπορεί να το κάνουν καλύτερα ή χειρότερα από σένα. Αν εσύ δεν έμαθες να πλένεις τα δόντια σου, γιατί τα ίδια έκαναν οι γονείς σου, τότε πως περιμένεις να το μάθει το παιδί; Αν δεν του δείξεις πώς να δένει τα κορδόνια του, πως περιμένεις να μην τα κάνει κόμπο; Όλοι κουβαλάμε τους κόμπους μας. Ας μην τους μεταδώσουμε και στην επόμενη γενιά!

Η πλειοψηφία των γονέων κατηγορεί τα τάμπλετ εδώ και χρόνια. Πως όλα τα παιδιά θέλουν από ένα, πως αποβλακώνονται, πως δεν παίζουν. Αντ’ αυτού τα δακτυλάκια τους έχουν μάθει να αγγίζουν μόνο μια touch screen. Δεν είναι κάτι καινούργιο ξέρετε αυτό. Εμείς ως παιδιά ζητούσαμε τα video games, τα επιτραπέζια, ότι ήταν της μόδας στην εποχή μας. Παλιότερα αναζητούσαν μια μπάλα, ένα ρούχο, ένα ζευγάρι κάλτσες. Ας μην το δραματοποιούμε, το τάμπλετ είναι ένα εργαλείο του μέλλοντος. Να είστε χαρούμενοι που τα παιδιά σας ξέρουν να το χειριστούν καλύτερα από εσάς!

Αλλά, εδώ μπαίνει το μεγάλο αλλά, με έλεγχο! Πόσες ώρες την ημέρα, τι ακριβώς βλέπει το παιδί μου(κάθε μέρα) στο Διαδίκτυο, τι παιχνίδια παίζει και με ποιους; Αν δεν έχεις τον χρόνο να ελέγχεις καθημερινά, για λίγα λεπτά, το τάμπλετ του παιδιού σου, απορώ γιατί έκανες παιδιά! Κανονικά θα έπρεπε να παίζεις εσύ μαζί τους και να ξοδεύεις χρόνο δίπλα τους. Όσο δεν το κάνεις, θα το κάνει ένα τάμπλετ. Εσύ δίνεις μεγαλύτερη αξία σε αυτό και για αυτό το παιδί σου μετά δεν μπορεί να το αποχωριστεί! Σε αντικατέστησε. Και εσύ αποτυγχάνεις καθημερινά να έρθεις σε επαφή με το παιδί σου.

Ας μην κατηγορούμε τα εργαλεία. Ας τους μάθουμε πώς να τα χρησιμοποιούν.

Τα βιβλία που διάβαζα μπορούσα να τα πετάξω στο κεφάλι των συμμαθητών μου ή των παιδικών μου φίλων. Έμαθα όμως να τα διαβάζω. Με την Monopoly που έπαιζα μπορούσα να τραυματίσω τις αδερφές μου αν τις κοπανούσα στο κεφάλι. Όμως έμαθα να εκτιμώ το παιχνίδι και όχι τα ψεύτικα χρήματα που θα κέρδιζα!

Κάποιος που έχει διαβάσει μέχρι εδώ, θα μου πει ότι άλλαξε ο κόσμος φίλε. Δεν είναι τόσο απλά πλέον τα πράγματα. Φταίει η τηλεόραση, οι διαφημίσεις, φταίει ότι δουλεύουμε πολλές ώρες, δεν έχουμε χρόνο. Τότε γιατί έκανες παιδιά; Για να έχεις κληρονόμους; Κατά λάθος; Δεν σου βγήκε όπως το περίμενες; Σε ανάγκασαν; Η κοινωνία η άτιμη σε έσπρωξε στο γάμο και στην οικογένεια; Όχι, ήθελες και τα έκανες. Για να μπορείς μετά να διαφημίζεις ότι έχεις παιδιά και οικογένεια. Όπως έχουμε σπίτια, λεφτά, διακοπές και Social media για να τα δείξουμε στους άλλους.

Είστε αποβλακωμένοι στις οθόνες σας, στις σέλφι και χάνετε την στιγμή!

Γονείς που ξοδεύουν αμέτρητο χρόνο στο Facebook για να ανεβάσουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους, που χαμογέλασαν για 5 δευτερόλεπτα αφήνοντας τα τάμπλετ χαμηλά! Και μετά συνεχίζουν πάλι. Ώστε μετά να ανεβάσεις ανενόχλητος το που πήγες με την οικογένεια σου, το πόσο ωραία περνάτε οικογενειακές στιγμές και άλλα τέτοια ψεύτικα. Σοβαρέψου και είσαι και μεγάλος άνθρωπος! Αν είσαι διακοπές, δεν ασχολείσαι με τα social media. Ανεβάζεις φωτογραφίες να δουν οι φίλοι σου και μια εβδομάδα μετά. Δεν θα σκάσω από την αγωνία αν δεν δω σημερινό σου ποστ από την ταβέρνα ή την παραλία! Ασχολήσου πραγματικά με την οικογένεια σου. Όλο το χρόνο δεν έχεις χρόνο, ούτε μια εβδομάδα δεν αντέχεις να μείνεις με τα παιδιά σου; Ε τότε και πάλι, γιατί τα έκανες;

Εγώ όταν έβγαζα φωτογραφίες με τον γάτο μου, ήταν γιατί παίζαμε ήδη ώρες μαζί. Κοιμόνταν μαζί μου, ήταν διπλά μου. Τον είχα έννοια που τον άφηνα μόνο του. Tον γάτο μου έτσι, όχι το παιδί μου. Εσύ τι είναι αυτό που κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι; Τα αγκαλιάζεις, τα φιλάς και μετά; Εγώ τις φωτογραφίες του γάτου μου (αν) τις ανέβαζα, ήταν ώρες ή μέρες μετά. Φαντάσου επίσης ότι οι γάτες κοιμούνται 16 ώρες την ημέρα. Σίγουρα δεν τον ενοχλούσε όσο εγώ έπαιζα με το κινητό μου μετά. Το παιδί σου όμως δεν είναι γάτος και δεν κοιμάται τόσες ώρες. Θέλει την προσοχή σου, την έννοια σου, το ενδιαφέρον. Αυτό είναι αγάπη. Όχι να λες ότι τα αγαπάς όσο ανεβάζεις φωτογραφίες και τα εκθέτεις στο Διαδίκτυο!

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης σας…και είναι ραγισμένος!

Σας αρέσει όταν ακούτε πόσο σας μοιάζει η κόρη ή ο γιος σας. Πόσα πολλά πήρε από εσάς. Αλλά αν πουν κάτι άσχημο, γίνεστε θηρία να τον φάτε τον άλλον. Δεν ακούτε αν αυτό που σας λέει είναι για το καλό του παιδιού σας. Γιατί είναι δικό σας! Σας έχω νέα, δεν είναι δικό σας. Το παιδί είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και θα μεγαλώσει να κάνει τη ζωή του. Εσείς οφείλεται να είστε προστάτες του, συμπαραστάτες του και ο καλύτερος δάσκαλος που είχε ποτέ. Αν όχι, λυπάμαι χάσατε. Και χάσαμε και εμείς ως κοινωνία ένα μέλος που ωριμάζοντας θα προσφέρει αντί να αναζητά Ζαναξ!

Φύγε από το εγώ σου, απομακρύνσου από την κατάσταση και δες αν σου αρέσει αυτό που βλέπεις. Αν όχι, άλλαξε την! Αν θες το παιδί σου να μεγαλώσει ως ένας υγιής, ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος, κάνε κάτι. Βαλέ όρια σε σένα, για να μπουν όρια και στο παιδί. Μην τα περιμένεις από τις γιαγιάδες, το σχολείο, την κοινωνία (που είναι άτιμη, τα είπαμε αυτά). Μάθε στο παιδί σου τι είναι αγάπη και πώς να αγαπά και να αποδέχεται τους άλλους. Άλλο να δέχεσαι το διαφορετικό και άλλο να προκαλείς να γίνεις κάτι που δεν είσαι. Γίνε εσύ η διαφορά που θες να δεις στον κόσμο.

Κλισέ, το ξέρω. Σας το είπα από την αρχή, κάποια από όσα έγραψα τα ξέρουμε όλοι. Όμως είμαστε εγωιστές και νομίζουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι και δεν αλλάζουμε. Αν δεν αλλάζεις εσύ όμως, πως θα διαμορφώσεις το παιδί σου καλύτερα σε κάθε του βήμα; Η εξέλιξη είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Προσάρμοσε την στις αλλαγές σου και γίνε καλύτερος άνθρωπος. Για να γίνεις και καλύτερος γονιός.

Αυτός δηλαδή που το παιδί του θα πάρει τα καλύτερα στοιχεία σου για να τα προσαρμόσει στα καλύτερα στοιχεία του δικού του χαρακτήρα. Έχεις ευθύνη, ανέλαβε την. Όχι όπως σε συμφέρει, σε βολεύει ή όταν έχεις χρόνο. Ο χρόνος τρέχει, ας μην τα βάλουμε και με αυτόν τώρα. Σταμάτα εσύ να τρέχεις και να χάνεις στιγμές. Σε τελική ανάλυση αγαπητοί μου γονείς, τι σας ζητάω; Να αγαπήσετε πραγματικά και ουσιαστικά τα παιδιά σας!

Βογιατζής Ηλίας.

ΠΗΓΗ: Οι γονείς πότε θα γίνουν υπεύθυνοι γονείς και όχι μηχανές παραγωγής παιδιών που μεγαλώνουν στον αυτόματο; Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα