Οι 4 οικονομικές συμβουλές, για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή σας!

Συζητούσα με μια φίλη πρόσφατα για το πως η ζωή μας έχει γίνει τόσο πολυάσχολη. Μερικές φορές βρισκόμαστε τις καθημερινές χωρίς τον ελεύθερο χρόνο να κάνουμε τα ψώνια μας. Αναγκαστικά λοιπόν καταλήγουμε να τα κάνουμε όλα το σαββατοκύριακο. Καθαριότητα και δουλειές του σπιτιού, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μαγείρεμα και όλα όσα μπορεί να φανταστεί ο καθένας από εμάς.

Παρόλο που είμαι της άποψης, πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι σωστή διαχείριση του χρόνου, αναγνωρίζω ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, το καθημερινό άγχος που δεν μπορείς να το αποφύγεις. Ευχόμαστε

το 24ωρο να είχε περισσότερες ώρες. Και πάλι δεν θα μας έφταναν.

Και ως συνήθως, σκέφτηκα αργότερα όταν ήμουν μόνος: πως ακριβώς τα καταφέρνουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες; Πως βρίσκουν τη σωματική και ψυχική αντοχή τα άτομα που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο ή ψυχική ασθένεια; Όσοι έχουν μειωμένη ή μηδαμινή ακοή και όραση; Το συζήτησα με φίλους και γνωστούς που έχουν κάποια μορφής αναπηρία. Οι απαντήσεις ήταν πολύ πιο απλές από ότι φανταζόμουν. Δεν θα αναλύσουμε τη θεωρία της σχετικότητας σήμερα. Αλλά το πώς μπορούμε, όλοι μας, με ή χωρίς αναπηρία, να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.

Για να σας προλάβω, καθώς θα ακολουθήσουν οδηγίες που μερικές μπορεί να κοστίσουν κάτι έξτρα, για μένα το παν στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων! Ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει για να ζήσει μια κάπως πιο άνετη και ήρεμη ζωή. Αν θέλει να είναι δέσμιος του σπιτιού που ζει, αντί να το απολαμβάνει. Να περνά τις μέρες του με όποιο τρόπο του κοστίζει λιγότερο. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και πνευματικής ηρεμίας.

Πάμε στις 4 συμβουλές για καλύτερη ζωή είτε είσαι άτομο με αναπηρία είτε όχι.Ψώνια και αγορές.

Ένας μεγάλος βραχνάς, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή αγορές από είδη που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε. Θυμάμαι παλιότερα που ο μπακάλης της γειτονιάς φρόντιζε να φέρει τα ψώνια στην καλή του πελάτισσα μέχρι το σπίτι. Που να κουβαλήσει μια μάνα με 2-3 ή και παραπάνω παιδιά, τις βαριές σακουλές; Μετά εξελίχθηκαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τρέχουμε όλοι να προλάβουμε τις μεγάλες προσφορές. Ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης, ποιος δεν θέλει να βγει κερδισμένος;

Από τα καλά που μας προσφέρει η τεχνολογία και το Ιντερνέτ, είναι πως πολλές επιχειρήσεις έχουν πλέον όλα τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό ράφι. Στην κανονική τους τιμή, τις προσφορές τους, τα εποχιακά είδη, όλα χωρισμένα με ένα κλικ. Έτσι μπορείς όταν έχεις τον χρόνο να ψάξεις από πριν, τι θέλεις να ψωνίσεις. Κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα δίνουν και την επιλογή να δημιουργήσεις τη δική σου λίστα με τα ψώνια.

Πάμε στο επόμενο βήμα. Ποιος θα τα φέρει σπίτι; Το ίδιο το σούπερ μάρκετ! Κάνοντας μια έρευνα στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων, βρήκα σούπερ μάρκετ που κάνει δωρεάν διανομή στο σπίτι, χωρίς ελάχιστη χρέωση. Άλλα έχουν θέσει όριο αγορών τα 30 ή τα 60 ευρώ. Δεν αναφέρω τα ονόματα των επιχειρήσεων, καθώς δεν θέλω να διαφημίσω με έμμεσο τρόπο κάποια εταιρεία. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας σας να τα βρει μέσω ίντερνετ ή με τηλεφωνική επικοινωνία.

Να προσθέσω ως προς τις αγορές, πως μπορείτε και εσείς να επωφεληθείτε αγοράζοντας από τον μπακάλη που ανέφερα νωρίτερα. Η υπέροχη γειτόνισσα μου το κάνει ακόμα, που έχει ξεπεράσει τα 80 και δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία. Άπειρες φορές έχω δει να τις φέρνει όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην πόρτα της. Όταν μάλιστα τη ρώτησα αν την χρεώνει κάτι παραπάνω για αυτή την εξυπηρέτηση, μου είπε πως όχι. Η καλή σχέση πελάτη με το κατάστημα, μπορεί να σας σώσει από κούραση και χρόνο.

Καθαριότητα και δουλειές σπιτιού.

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι έχω έναν ψυχαναγκασμό με την καθαριότητα. Για αυτό το λόγο, για πολλά χρόνια δεν εμπιστευόμουν να καθαρίσει το σπίτι μου κανείς άλλος. Πόσο μάλλον να εμπιστευτώ τον κάθε άγνωστο/η να μπει μέσα στο σπίτι, ναι ξέρω, ζούμε σε περίεργους καιρούς. Μέχρι που το έκανα. Με άτομο που ήξερα και εμπιστευόμουν. Έφερα λοιπόν καθαριστή/στρια στο σπίτι και έφυγε το άγχος όταν δεν είχα χρόνο να καθαρίσω εγώ!

Σκέψου τώρα να έχεις τις καθημερινές σου δυσκολίες, να ζεις σε ένα σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Να θέλεις να καθαρίσεις και να μην μπορείς, γιατί έχεις κινητικό πρόβλημα. Γιατί δεν βλέπεις, γιατί δεν νιώθεις ασφαλής, γιατί έχεις αλλεργία στην σκόνη, γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να καθαρίσεις. Όταν ένα άτομο με αναπηρία έχει να σκεφτεί τόσα και τόσα άλλα, γιατί να πρέπει οπωσδήποτε να βρει και τον χρόνο για καθαριότητα;

Τι κερδίζεις με την καθαρίστρια στο σπίτι; Χρόνο να απολαύσεις τη ζωή, να βγεις να δεις τους φίλους σου, να πας μια εκδρομή. Να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο, να πραγματοποιήσεις το χόμπι που πάντα ήθελες και δεν είχες το χρόνο. Να πας για γυμναστική, να κάνεις μια βόλτα μόνη/ος. Έχεις όλο το σαββατοκύριακο ή την ημέρα που εσύ θα επιλέξεις, να κάνεις ότι θέλεις. Ανάλογα τις ανάγκες σου και την οικονομική σου δυνατότητα θα επιλέξεις αν θες να έχεις κάποιο άτομο να καθαρίζει το σπίτι μια φορά την εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο ή το μήνα.

Θα κάνει τις δουλειές, που λόγω της κατάστασης σου, δεν μπορείς να κάνεις εσύ. Να απλώσει το πλυντήριο, να σιδερώσει, να μαζέψει τα σκουπίδια, να καθαρίσει τα τζάμια γιατί δεν τα φτάνεις και η λίστα συνεχίζεται. Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν να κάνουν ότι δεν θες ή δεν μπορείς να κάνεις εσύ. Χτίζεις σχέση με το άτομο που μπαίνει στο σπίτι σου, σε προσέχει και το εμπιστεύεσαι. Το κόστος ανέρχεται από 3 έως 6 ευρώ την ώρα, βάσει της αναζήτησης που έκανα. Επίσης μπορείς να έχεις μια καλή τιμή, όπως αυτή με τα 3 ευρώ/ώρα, εάν κλείσεις ένα πακέτο για συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

Καθαρισμός σπιτιού.

Ένα σπίτι δεν έχει ανάγκη μόνο από την εβδομαδιαία φροντίδα. Θέλεις να πλύνεις χαλιά, να καθαρίσεις και να ετοιμάσεις τα καλοριφέρ του σπιτιού, να πλύνεις βαριές κουβέρτες, παπλώματα ή κουρτίνες. Συνήθως τα άτομα που έρχονται στο σπίτι, μπορεί να μην δέχονται να σου πλύνουν ένα μεγάλο βαρύ χαλί. Και μεταξύ μας, καλά κάνουν. Υπάρχουν εταιρείες που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες εργασίες.

Μάλιστα αν είσαι πελάτης χρόνια σου δίνουν κάποια έκπτωση ή προσφορά. Κάπως έτσι εγώ σταμάτησα να πλένω τα παπλώματα και να ταλαιπωρώ το πλυντήριο μου. Καθώς το καθαριστήριο χαλιών, αναλαμβάνει δωρεάν πλύσιμο του παπλώματος. Αν εγώ έχω δυσκολία να πλύνω ένα πάπλωμα, μπορώ να φανταστώ πως είναι για κάποιον χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, με ημιπληγία ή τετραπληγία. Θέλω κάθε φορά που αναφέρομαι σε μια δουλειά που κάνουμε στο σπίτι, να μη σκέφτεστε πως είναι μια μικρή ταλαιπωρία για εσάς. Για πολλούς συνανθρώπους μας είναι βαρύ φορτίο ή αδύνατον να τα καταφέρουν μόνοι τους, χωρίς επίπονη σωματική επιβάρυνση.

Κούρεμα, χτένισμα και γενικά ένα κομμωτήριο στο σπίτι σας!

Μισώ την αναμονή στα κομμωτήρια, εσείς; Άλλο να περιμένεις 10 λεπτά και άλλο μια ώρα. Με φίλο που μίλησα μου ανέφερε πως: λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην μετακίνηση εντός και εκτός σπιτιού, εδώ και χρόνια έχει φέρει το κομμωτήριο στο σπίτι του. Για να είμαστε πιο ακριβείς, την κομμώτρια του. Μιλά μαζί της όποτε χρειάζεται κούρεμα, κλείνει το ραντεβού του την ώρα και την ημέρα που τον βολεύει και δεν βιώνει καμία ταλαιπωρία!

Εδώ και χρόνια, χρησιμοποιεί την ίδια κομμώτρια, παλαιότερα είχε κομμωτή. Όμως άνοιξε δικό του κομμωτήριο και παράτησε τον φίλο μου και τις κατ’οίκον επισκέψεις. Η κομμώτρια που έχει τώρα, άνοιξε επίσης δικό της κομμωτήριο, επειδή όμως εκτιμά την σχέση που έχουν τόσα χρόνια, συνεχίζει να φροντίζει τον πελάτη της. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως μερικές φορές, κουρεύονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας(ζει με τους γονείς του). Έτσι βγαίνουν όλοι κερδισμένοι στο τέλος. Στην ερώτηση αν κόβει απόδειξη, η απάντηση είναι ναι, από το κατάστημα της.

Ζήσε έξυπνα και ζήσε καλά!

Ως απολογισμό του άρθρου, σκέφτηκα να βάλω κάτω τους αριθμούς και το κάθε κόστος. Αν κάποιος ψωνίζει κάθε εβδομάδα το ποσό που χρειάζεται για να του φέρουν τα ψώνια στο σπίτι, έχει βγει κερδισμένος από το  κουβάλημα και τον κόπο. Επίσης λόγω της αναπηρίας που έχει, γλίτωσε από άλλες πιθανές ταλαιπωρίες όπως την εύρεση παρκινγκ, κατάλληλο καρότσι για τα ψώνια, δυσκολίες να προσεγγίσει όλα τα ράφια.

Αν χρειάζεται ένα άτομο για καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα για 2-3 ώρες και με ένα μέσο όρο 5 ευρώ/ώρα, θα κοστίσει από 40 έως 60 ευρώ το μήνα. Ανάλογα υπολογίζει κάποιος τι άλλες εργασίες χρειάζεται στο σπίτι. Εξαέρωση καλοριφέρ, φροντίδα θέρμανσης, πλύσιμο χαλιών κ.α. Με βάσει το μηνιαίο ή το ετήσιο εισόδημα που έχεις, μπορείς να υπολογίσεις και τις ανάγκες σου.

Παράλληλα όμως έχει κερδίσει χρόνο για να κάνεις ότι θέλεις, στον χρόνο που θα ξόδευες  για όλα τα παραπάνω. Να βάλεις προτεραιότητα στο τι χρειάζεσαι περισσότερο. Η σωματική ταλαιπωρία, δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη. Με ένα μικρό οικονομικό κόστος, σώζεις τον εαυτό σου από σημαντική κούραση. Προσφέρεις εργασία και σε κάποιον τρίτο. Δημιουργείς σχέσεις, κοινωνικοποιείσαι, δραστηριοποιείσαι.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, στο τι μικρά δώρα θα προσφέρεις στον εαυτό σου. Το να ξοδέψεις κάποια χρήματα για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι ότι καλύτερο. Το λάθος είναι να τον παραγκωνίζεις και να τον επιβαρύνεις καθημερινά. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια, θα έχει αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Έρευνα – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

The post Οι 4 οικονομικές συμβουλές, για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή σας! appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα