Νιώθετε αδύναμοι και εξασθενημένοι; Αυτή η νόσος σας απειλεί
Στη δυνατότητα πρόληψης της άνοιας μέσα από απλές μεθόδους ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων κατέληξαν οι ερευνητές.
Τι έδειξε η έρευνα για τον ρόλο της σωματικής εξασθένησης στον κίνδυνο πρόκλησης άνοιας
Αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας φαίνεται πως είναι η αποφυγή των αδύναμων και ευάλωτων ηλικιωμένων ενηλίκων, μέσω της καταπολέμησης της φυσικής εξασθένησης του σώματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery
Η διεθνής ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Dalhousie, το Nova Scotia Health στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία δούλεψε πάνω σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσα από την Βρετανική Βιοτράπεζα από 196.000 ενήλικες άνω των 60 ετών. Υπολόγισαν το γενετικό κίνδυνο των συμμετεχόντων και χρησιμοποίησαν μία προηγούμενη βαθμολογία για την ευαλωτότητα που αντανακλά τη συσσώρευση των σχετικών με την ηλικία συμπτωμάτων, σημαδιών, αναπηριών και ασθενειών. Ταυτόχρονα εξέτασαν το βαθμό του υγιούς τρόπου ζωής αλλά και το ποιοι θα ανέπτυσσαν άνοια.
«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η λήψη σημαντικών αποφάσεων στη ζωή μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας» τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. David Ward από τμήμα Ιατρικής του Dalhousie Πανεπιστημίου. «Η έρευνα μας» συμπλήρωσε «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατανόηση ότι μειώνοντας την ευαλωτότητα αυξάνονται οι πιθανότητες αποφυγής της άνοιας, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση και αυτό είναι καλό γιατί πιστεύουμε πως μερικές από τις αιτίες της αδυναμίας μπορούν να προληφθούν. Στην έρευνα μας αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον υγιεινό τρόπο ζωής» αντέτεινε.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς έρευνας, ανιχνεύθηκαν τα περιστατικά άνοιας μέσα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 1762 από τους συμμετέχοντες- και αυτοί είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να παρουσίασαν μεγαλύτερο βαθμό ευαλωτότητας πριν τη διάγνωση τους συγκριτικά με όσους δεν διαγνώστηκαν με άνοια.
Η αξία της μείωσης ή πρόληψης της ευαλωτότητας αναδείχθηκε όταν οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του γενετικού κινδύνου στους ανθρώπους με διαφορετικό βαθμό αδυναμίας. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου επέδρασαν σημαντικά στον κίνδυνο άνοιας σε όσους από τους συμμετέχοντες ήταν υγιείς, αλλά τα γονίδια ήταν λιγότερο σημαντικά στους συμμετέχοντες που ήταν πιο αδύναμοι. Σε αυτούς τους πιο εύθραυστους συμμετέχοντες ο κίνδυνος της άνοιας ήταν υψηλότερος ανεξάρτητα από τα γονίδια τους.
Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν πως ο κίνδυνος ήταν μικρότερος στους ανθρώπους που γυμνάζονταν και μεγαλύτερος σε όσους είχαν κακή υγεία, κάτι που μετρήθηκε ως υψηλός βαθμός ευαλωτότητας. Ο συνδυασμός μάλιστα του υψηλού γενετικού κινδύνου με την υψηλή ευαλωτότητα ήταν επιβλαβής, αφού οι συμμετέχοντες είχαν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Η μελέτη εντόπισε επιπλέον στρατηγικές που θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν δυόμισι φορές μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια εν μέρει λόγω της χαμηλής ευαλωτότητας.
«Ο κίνδυνος της άνοιας αντανακλά γενετικούς, νευροπαθολογικούς και γενικά παράγοντες υγείας που με τη σειρά τους αναπτύσσουν μία σειρά από ανωμαλίες στον εγκέφαλο» λέει ο Δρ. Kenneth Rockwood καθηγητής Γηριατρικής και Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Dalhousie
Η συγγραφέας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Exeter η Janice Ranson τόνισε από την πλευρά της πως «τα ευρήματα αυτά έχουν θετικό πρόσημο καθώς δείχνουν πως η άνοια δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορούμε να πράξουμε πολλά για τη μείωση του κινδύνου. Καταπολεμώντας την φυσική εξασθένηση του οργανισμού και βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμένουν σε κίνηση και ανεξάρτητοι για όλη τους τη ζωή»
ygeiamou.gr
The post Νιώθετε αδύναμοι και εξασθενημένοι; Αυτή η νόσος σας απειλεί appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Έσπασε το αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων ανά πληθυσμό - Δείτε τη χώρα
- Πού εντοπίστηκαν τα 28.828 κρούσματα, όλες οι περιοχές: Εφιάλτης σε Αττική και Αθήνα με 12.849 και 9.483
- Κωτσόβολος: 113 διαθέσιμες θέσεις εργασίας - Δείτε ποιες ειδικότητες αφορούν
- Ποιο είναι το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα – Συγκριτική μελέτη του ΕΜΠ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρισμό, τζάκι (πίνακες)
- Τζέιμς Καφετζής: "Ο Ατζούν μου έκανε αγωγή και ζητάει 100.000 ευρώ"
- Κοροναϊός – 28.828 νέα κρούσματα και 72 θάνατοι – Στους 620 οι διασωληνωμένοι
- Survivor Spoiler 29/12: Η πρώτη αποχώρηση από τον Άγιο Δομίνικο για φέτος - Ποιος παίκτης φεύγει
- Παραμονή Χριστουγέννων ανακοίνωσαν πως περιμένουν παιδί
- Στο… στόχαστρο ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και Άρη Έλληνας άσος
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο άχρηστος, αλλά και επικίνδυνος για τη ζωή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr

- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Νιώθετε αδύναμοι και εξασθενημένοι; Αυτή η νόσος σας απειλεί
- Δίαιτες με το ρολόι: Πόσο ρυθμίζουν χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και βάρος – Οι έρευνες απαντούν
- Το μαχαίρι στο κόκκαλο: Όλοι ανεμβολίαστοι χωρίς 3η δόση και πρόστιμα στους πάντες ανεξαρτήτου ηλικίας – ΒΙΝΤΕΟ
- Σίδηρος: Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου
- «Έφυγες με τον ερχομό του παιδιού μας. Ήσουν μόνο 26»: Σπαράζουν τα λόγια του άντρα της αδικοχαμένης Ράνιας – ΦΩΤΟ
- Κάνει καλό η ασπιρίνη στην καρδιά; Η ετυμηγορία
- Πώς να μάθετε στο παιδί σας να εκτιμά τα δώρα του
- Κλείδωσε η απόφαση: Ρεβεγιόν στο σπίτι – Από την Πέμπτη στις 06:00 τα νέα μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ
- Ασπρόπυργος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη – Δεν έχει αναζητήσει κανείς το κορίτσι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα βήματα για να χαρίσουμε Ευχοστολίδια στα παιδιά που έχουν ανάγκη
- Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Τους αφήνουμε στο υβρεολόγιό τους
- Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,49%, στα 37,19 εκατ. ευρώ ο τζίρος
- ΕΟΔΥ: Τα 150 σημεία για δωρεάν rapid test την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου
- Κορωνοϊός: 12.848 νέα κρούσματα στην Αττική -Πάνω από 4.000 στην Αθήνα και 3.496 στη Θεσσαλονίκη
- ΠΟΥ: Παραμένει «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος που εγείρει η παραλλαγή «Όμικρον»
- ΚΙΝΑΛ: Επιμένουμε στο τρίπτυχο εμβολιασμός - ενίσχυση ΕΣΥ - μέτρα προστασίας
- Κορωνοϊός – Πού εντοπίζονται τα 28.828 νέα κρούσματα – Δείτε τον χάρτη της διασποράς
- Ευχοστολίδια: Με λίγα κλικ κάνουμε πραγματικότητα τις ευχές χιλιάδων παιδιών που έχουν ανάγκη