Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης είναι οι κύριοι παράγοντες που το προκαλούν.

Σύμφωνα με την νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου των Συρακουσών της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychology & Health Journal»

οι διακοπές, μετριάζουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 25%.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η απομάκρυνση από το εργασιακό περιβάλλον και από το άγχος τη καθημερινότητας, αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Μπρους Χρούσκα, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Φολκ ο οποίος δηλώνει σχετικά:

«Τα κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσοι πηγαίνουν συχνά διακοπές κατά τη διάρκεια του έτους (ανεξάρτητα από το είδος των διακοπών που επιλέγουν), μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Mayo Clinic, το μεταβολικό σύνδρομο γνωστό και ως «σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη» ή «σύνδρομο Χ», προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες στις Η.Π.Α. και έναν στους τέσσερις Βρετανούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 63 εργαζόμενοι, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και μέτρηση περιφέρειας μέσης, για να διαπιστωθεί – με βάση τα παρακάτω κριτήρια – εάν έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο.

-Περίμετρος μέσης >102 cm για άνδρες και >88 cm για γυναίκες

-Τριγλυκερίδια ≥150 mg/dl

-HDL

Keywords
Τυχαία Θέματα