Κορωνοϊός: Πως γίνεται η νεκροψία στους ασθενείς που καταλήγουν

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (Ε.Ι.Ε.). Ο ρόλος του εμβολιασμού των ιατροδικαστών έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η νεκροψία σε ανθρώπους που καταλήγουν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι εφικτή, εφ’ όσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (Ε.Ι.Ε.).

Σε ανακοίνωση

που εξέδωσε αναφέρει πως την διαδικασία έχει διευκολύνει ο εμβολιασμός των ιατροδικαστών κατά του επικίνδυνου ιού. Ωστόσο η νεκροψία διενεργείται με υιοθέτηση των απαιτούμενων μέτρων, διότι οι πνεύμονες και τα άλλα όργανα των θανόντων από Covid-19 ενδέχεται να περιέχουν ακόμα ζωντανό ιό.

Όπως εξηγεί η Ε.Ι.Ε., οι διαδικασίες διαχείρισης των νεκρών από COVID-19 είναι συναφείς με αυτές που ακολουθούνται κατά τη νεκροτομή ατόμων που καταλήγουν λόγω οξείας νόσου του αναπνευστικού ή άλλου λοιμώδους νοσήματος. Επομένως, όταν η νεκροψία είναι απαραίτητη, πρέπει να διενεργείται:

Με τη χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίαςΣε δωμάτιο με επαρκή αερισμό και φωτισμόΜε το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό

Σε περίπτωση διαδικασιών που επάγουν τη δημιουργία αερολύματος κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπλέον:

Ιατρική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή FFP2)Προστατευτικά γυαλιά.

Η Ε.Ι.Ε. τονίζει ακόμα ότι ο θάλαμος του νεκροτομείου πρέπει να είναι καθαρός. Επιπλέον, οι επιφάνειες και τα εργαλεία πρέπει να αποτελούνται από υλικά που απολυμαίνονται εύκολα.

Η απολύμανση μετά τη νεκροψία

Ειδική μνεία κάνει η Ε.Ι.Ε. στην απολύμανση μετά τη νεκροψία. Αμέσως μετά τη διενέργειά της, πρέπει να πραγματοποιείται πρώτα καθαρισμός όλων των δυνητικά μολυσμένων επιφανειών και αντικειμένων με ουδέτερο απορρυπαντικό και καλή μηχανική τριβή.

Στη συνέχεια γίνεται απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκεκριμένης συγκέντρωσης.

Τα νεκρά σώματα που αποστέλλονται από χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στους ιατροδικαστές, πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, τονίζει η Ε.Ι.Ε..

Εφ’ όσον τηρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να διενεργείται νεκροψία-νεκροτομή στα σώματα ασθενών που πέθαναν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

«Όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό σε διεθνές επίπεδο, τόσο προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε. Δρ. Γρηγόρης Λέων. «Στη χώρα μας, η απρόσκοπτη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων είναι πλέον εφικτή και για έναν επιπλέον λόγο: επειδή η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων έχει εμβολιαστεί».

Ο κ. Λέων κατέληξε ότι: «Είναι σημαντικό να διενεργείται τουλάχιστον ένα αντιγονικό rapid test για Covid-19 σε όλους τους θανόντες, ανεξάρτητα εάν η σορός οδεύει ή όχι προς ιατροδικαστική εξέταση. Αυτή η πράξη θα μας έδινε καλύτερη εικόνα για το πραγματικό κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές».

ΠΗΓΗ -iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός: Πως γίνεται η νεκροψία στους ασθενείς που καταλήγουν appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα