Κίρρωση: 6 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο-ΒΙΝΤΕΟ

Η κίρρωση είναι το τελικό αποτέλεσμα της βλάβης της ίνωσης, μια κατάστασης στην οποία εμφανίζονται πληγές και ουλές στο ήπαρ, δηλαδή όταν σκληρός ιστός με ουλές αντικαθιστά τον μαλακό υγιή ιστό.

Προέρχεται κυρίως από οίδημα και φλεγμονή. Μπορεί να είναι αναστρέψιμη, εφόσον εξαλειφθεί η αιτία που την προκάλεσε.

Εάν η κίρρωση χειροτερεύσει, το ήπαρ θα επιβαρυνθεί, και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, οι λειτουργίες του ήπατος θα μειωθούν ή και θα σταματήσουν.

Στο αρχικό στάδιο

η κίρρωση συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζονται: Απώλεια όρεξης, κούραση, ναυτία, απώλεια βάρους, κοιλιακός πόνος, αραχνοειδή αιμαγγειώματα στο δέρμα, έντονος κνησμός.

Η κίρρωση προκαλείται από χρόνιες (μακροχρόνιες) παθήσεις του ήπατος. Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει ένας ασθενής στην κατάσταση της κίρρωσης.

Δείτε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου στο βίντεο που ακολουθεί:

Ποια είναι τα συμπτώματα της κίρρωσης του ήπατος;

Αρκετοί ασθενείς με κίρρωση ήπατος δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Επί εμφανίσεως συμπτωμάτων, αυτά δυνατόν να περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο στην κοιλιά και τα πόδια, και συλλογή υγρού στους πνεύμονεςΒαριά αιμορραγία από κιρσούς (δηλ. αγγεία) στον οισοφάγοΜώλωπες ή εύκολη αιμορραγίαΔυσκολία στην αναπνοήΑίσθημα πληρότητας στο στομάχιΑίσθημα κόπωσηςΔιαταραχές ύπνουΚίτρινο χρώμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών, δηλαδή ίκτεροςΣύγχυση (ηπατική εγκεφαλοπάθεια)ΚώμαΑυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ήπατοςΠοια είναι τα 3 συχνότερα αίτια της κίρρωσης ήπατος;

Η κίρρωση του ήπατος δυνατόν να οφείλεται σε:

Χρόνια κατάχρηση αλκοόλΗπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα CΜη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη)

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

The post Κίρρωση: 6 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο-ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα