Κατακράτηση Υγρών: Τι είναι ; Τι προκαλεί η Κατακράτηση και ποιες τροφές την καταπολεμούν;

Η κατακράτηση υγρών είναι μια κατάσταση συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες, που μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος και να προκαλέσει ανεπιθύμητο φούσκωμα και πρήξιμο.

Τί είναι όμως η κατακράτηση υγρών;

Σαν κατακράτηση υγρών ορίζεται κάθε κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός κρατά περισσότερο νάτριο και νερό από ότι χρειάζεται κανονικά. Τυπικά συμπτώματα της κατακράτησης των υγρών είναι η ξαφνική αύξηση βάρους και το οίδημα (πρήξιμο) κυρίως στα πόδια, στην περιοχή των αστραγάλων και την κοιλιά.

Συμπτώματα της Κατακράτησης Υγρών

Πώς

θα την αναγνωρίσεις λοιπόν; Τα συμπτώματα κατακράτησης νερού περιλαμβάνουν:

φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχήπρησμένα πόδια και αστραγάλουςπρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των γοφώνδύσκαμπτες αρθρώσειςδιακυμάνσεις βάρουςεσοχές στο δέρμα, παρόμοιες με αυτές που βλέπεις στα δάχτυλα όταν έχεις βρεθεί στο μπάνιο ή στο ντους για μεγάλο χρονικό διάστημαΤι  σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών;

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών, όπως:

Έμμηνος Ρύση (περίοδος)
Ξεκινάω με μία κατάσταση που εμφανίζουν μηνιαία οι γυναίκες. Σε μία ήδη δύσκολη περίοδο, η προσωρινή κατακράτηση νερού που αντιμετωπίζουν πριν από την έμμηνο ρύση, λόγω διακυμάνσεων των ορμονικών επιπέδων, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως αρχίζει η κατακράτηση των υγρών , η οποία φτάνει στα μέγιστα επίπεδα κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να παρατηρηθεί κατακράτηση και στις γόνιμες ημέρες.

H καθιστική ή η όρθια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα
Η βαρύτητα κρατά το αίμα στα κάτω άκρα. Είναι σημαντικό να σηκωθείς και να κινηθείς, όσο πιο συχνά γίνεται, για να διατηρήσεις το αίμα στην κυκλοφορία. Εάν έχεις καθιστική δουλειά, προγραμμάτισε τον χρόνο σου και σήκω για περπάτημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, και το λεμφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει μη παρεμβατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα προκαλούν κατακράτηση νερού. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα όπως χημειοθεραπείας, ορισμένα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακουφιστικά πόνου, αντιπερτασικά και αντικαταθλιπτικά.

Oι πτήσεις με το αεροπλάνο
Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας και η συνεχόμενη καθιστική στάση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα σου να κρατήσει περισσότερο νερό.

Ακραίες θερμοκρασίες
Απέφυγε τη συχνή έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. καυτό ή πολύ κρύο μπάνιο, σάουνα).

Η αδύναμη καρδιά
Μια αδύναμη καρδιά που δε μπορεί να αντλήσει καλά αίμα, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα τη συγκράτηση υγρών. Καθώς οι φλέβες αδυνατούν να ωθήσουν το αίμα πάλι πίσω προς την καρδιά εμφανίζονται οιδήματα ή ακόμα και κιρσοί στα κάτω άκρα.

Η φλεβική θρόμβωση
Μπορεί να προκληθεί οίδημα στα πόδια από τη φλεβική θρόμβωση.

Η εγκυμοσύνη
Η μετατόπιση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει τη συγκράτηση υγρών στα πόδια, εάν δεν μετακινείσαι τακτικά.

Το λεμφοίδημα
Αποτελεί μια παθολογική κατάσταση στην οποία τα λεμφαγγεία είναι είτε λίγα αριθμητικά είτε δυσμορφικά ή καθόλου λειτουργικά. Ως εκ τούτου, η μεταφορά του λεμφικού υγρού είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος. Το συσσωρευμένο λεμφικό υγρό οδηγεί σε διόγκωση του σημείου του σώματος που παρουσιάζει αυτή τη δυσλειτουργία.

Οι τροφές που καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών

Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού περιέχεται σε ποσοστό 70%. Όταν τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού δεν βρίσκονται σε ισορροπία, το σώμα τείνει να συγκρατεί νερό.

Έτσι, η κατακράτηση υγρών αφορά στην υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατακράτηση υγρών οφείλεται στη διατροφή, τη σωματική αδράνεια και τις μεταβολές των ορμονών.

Περιορίστε το αλάτι

Το νάτριο (βασικό συστατικό του μαγειρικού αλατιού) προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί -μεταξύ άλλων- κατακράτηση υγρών.

Ακόμη κι αν δε χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε, αυτό δε σημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψή σας δεν ξεπερνά το συνιστώμενο όριο κατανάλωσης αλατιού ημερησίως, αφού το αλάτι εντοπίζεται στα περισσότερα προϊόντα εμπορίου, π.χ. σε τρόφιμα σε κονσέρβες, αλμυρά τυριά και στα κράκερς.

Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και άλλα μυρωδικά ή καρυκεύματα για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι), καθώς η γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Οι μπανάνες, το σουσάμι, το αβοκάντο, η κίτρινη κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, τα αποξηραμένα βερίκοκα, η σάλτσα ντομάτας, οι μπάμιες και ο αρακάς είναι μερικές καλές πηγές καλίου.

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το σημαντικό αυτό ανόργανο συστατικό μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι, οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, η μπανάνα και τα όσπρια είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου.

Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στη διατήρηση των σωματικών υγρών στην κυκλοφορία και αποτρέπει τη συσσώρευση στους ιστούς και τη δημιουργία οιδήματος.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στην ισορροπία των υγρών του σώματος επηρεάζοντας θετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα κρέατα, τα καρύδια, το καστανό ρύζι και οι πατάτες.

Πιείτε περισσότερο νερό

Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς η κατανάλωση νερού μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα.

Η αφυδάτωση, αντιθέτως, μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει το επιπλέον νερό για να καλύψει την έλλειψη εισερχόμενου νερού.

Το νερό βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.

The post Κατακράτηση Υγρών: Τι είναι ; Τι προκαλεί η Κατακράτηση και ποιες τροφές την καταπολεμούν; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα