Καιρός: O Ωμέγα εμποδιστής προ των πυλών – Φέρνει κρύο, χιόνια και κακοκαιρία από την Τρίτη-ΒΙΝΤΕΟ

Ο αντικυκλώνας θα αναπτυχθεί αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί σχηματίζοντας το γράμμα “Ωμέγα” της ελληνικής αλφάβητου.

Αλλάζει ο καιρός μέσα στην εβδομάδα, καθώς η ηλιοφάνεια θα δώσει τη θέση της στην κακοκαιρία, με κρύο αλλά και χιόνια στα ορεινά.

“Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι ο αντικυκλώνας ή αλλιώς το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα αναπτυχθεί αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί προς τα κεντρικά βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου ο οποίος φέρει

τον σχηματισμό του γράμματος “Ωμέγα” της ελληνικής αλφάβητου”, εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

“Με κακοκαιρία θα κυλήσει όπως όλα δείχνουν η νέα εβδομάδα στη χώρα μας ενώ καθώς θα πηγαίνουμε προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει αρκετό κρύο ακόμη και χιόνια.

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι ο αντικυκλώνας ή αλλιώς το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα αναπτυχθεί αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί προς τα κεντρικά βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου ο οποίος φέρει τον σχηματισμό του γράμματος “Ωμέγα” της ελληνικής αλφάβητου και στην ουσία φέρνει τον καιρό από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης μια κυκλοφορία που στην μετεωρολογία ονομάζεται μεσημβρινή.

Στους πρώτους δύο επισυναπτόμενους χάρτες απεικονίζεται με την μπλε καμπύλη ο ωμέγα εμποδιστής και με τα μαύρα βέλη η πορεία που ακολουθούν οι κακοκαιρίες γύρω από αυτόν καθώς δεν μπορούν να περάσουν από το εσωτερικό αυτού. Φανταστείτε σαν ένα βουνό να υψώνεται εκεί που είναι η μπλε καμπύλη, οπότε οι κακοκαιρίες περνούν γύρω από αυτό.

Στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη απεικονίζεται η βροχόπτωση 24ωρου όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε. Έτσι λοιπόν:

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Την Τετάρτη τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του δυτικού βορειοδυτικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη τα ισχυρά φαινόμενα θα απασχολήσουν την ανατολική και νότια χώρα, ενώ την Παρασκευή θα απασχολήσουν τα νότια θαλάσσια τμήματα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο αλλά και στις χιονοπτώσεις για υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων.

Ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένος ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό λόγω τοπογραφίας, δόμησης κτλ.

Σημειώστε τέλος ότι ο Νοέμβριος στατιστικά είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Δείχνουμε όλοι την απαιτούμενη προσοχή!”

Ο καιρός τη Δευτέρα

Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις. Ασθενείς βροχές στα δυτικά. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 4-6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα σύμφωνα με το meteo σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν, δίνοντας από τις απογευματινές ώρες βροχές τοπικού χαρακτήρα στο Ιόνιο και πιθανόν στα δυτικά ηπειρωτικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί στα ημιορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 16, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 2 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19, και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 8 έως 19 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο και στο Καστελόριζο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 21-22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις, και περιορισμένη τοπικά ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-5 βαθμούς χαμηλότερες.

thetoc.gr

The post Καιρός: O Ωμέγα εμποδιστής προ των πυλών – Φέρνει κρύο, χιόνια και κακοκαιρία από την Τρίτη-ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα