Η Τζοβάννα Φραγκούλη στέλνει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας για την Ημέρα της αναπηρίας, αποκλειστικά για το Newsitamea!

Την περίοδο που ετοίμαζα την ομαδική συνέντευξη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, προσέγγισα και τη Τζοβάννα Φραγκούλη.Είχα παρατηρήσει ότι είχε ήδη προσέξει μερικά από τα άρθρα μου και σκέφτηκα, γιατί όχι να μη ζητήσω και από την ίδια το δικό της προσωπικό μήνυμα. Με μεγάλη της χαρά και ενθουσιασμό αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση μου.

Τη Τζοβάννα την έχω στο μυαλό μου σαν μια ανάμνηση πολύ γλυκιά, αγαπημένη και αυθόρμητη. Ένα τόσο ταλαντούχο πλάσμα, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική τηλεόραση και στη χώρα μας. Πάντα χαμογελαστή,

πρόσχαρη, με κοινωνικές ευαισθησίες, χωρίς να χάνει όμως τον επαγγελματισμό της. Παρούσα για να βοηθήσει όπου και όποιον μπορεί. Για αυτό και δεσμευτήκαμε και οι δυο πως θα συνεργαστούμε στο μέλλον ακόμα περισσότερο.

Στα πλαίσια της ομαδικής συνέντευξης «Έντεκα μηνύματα φίλων για την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Ένα συλλογικό άρθρο για τη σημασία της αποδοχής!», μου χάρισε ένα μεγάλο μήνυμα. Ένα κομμάτι από αυτό συμπεριλαμβάνεται στο προαναφερθέν άρθρο. Ήθελα όμως ολόκληρο το μήνυμα της να διαβαστεί από όλους. Γιατί εκπέμπει αισιοδοξία για το αύριο, για το μέλλον της αναπηρίας στην Ελλάδα! Καλή σας ανάγνωση.

Το μήνυμα της Τζοβάννας Φραγκούλη για την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Αναπηρίας.

H μέρα των ΑμεΑ δεν θα έπρεπε να γιορτάζεται μια φορά το χρόνο. Το πως φέρεται μια κοινωνία απέναντι στους πιο ευάλωτους καθορίζει και το βαθμό της Δημοκρατίας της και του καθημερινού πολιτισμού της. Κρινόμαστε όλοι από αυτό καθημερινά.

Και δε θα σταθώ στο δικαιωματικό κομμάτι. Αυτό είναι το αυτονόητο. Είναι κατοχυρωμένο εδώ και χρόνια από τη Χάρτα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το ίσο δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση και την προσβασιμότητα σε δημόσιο χώρο.

Για το σεβασμό μιλάω και την προσβασιμότητα, που τελικά δεν είναι αυτονόητα σε όλο τον κόσμο.

Με θλίβουν για παράδειγμα οι εικόνες αυτών που παρκάρουν σε θέσεις ΑΜΕΑ ή και πάνω στα πεζοδρόμια. Χωρίς να σκέφτονται ότι διακόπτουν την ελεύθερη πρόσβαση κάποιου που έχει μεγαλύτερη δυσκολία να κυκλοφορήσει.

Αλλά το βλέπω και στο διαδίκτυο. Σε όλο τον κόσμο όλες οι νέες εφαρμογές έχουν ενσωματώσει ψηφιακή προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής και ανθρώπους που πρέπει να κάνουν χρήση της πληροφορίας και να κοινωνικοποιούνται όπως οι υπόλοιποι. Ακόμα και το Facebook έχει ενσωματώσει εδώ και μια δεκαετία εφαρμογή για τυφλούς.

Όταν λοιπόν παρατηρώ ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες σελίδες, ακόμα και μαζικά e-shop δεν επιτρέπουν τη ψηφιακή πρόσβαση, θυμώνω, δε ξαναμπαίνω. Ξέρετε, ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες και έχω το ελάττωμα να παρατηρώ. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι  διάκριση. Οπότε δεν ξαναεπισκέπτομαι τέτοιες σελίδες.

Στην εκπομπή 30 χρόνια δεν κάναμε τέτοιες διακρίσεις. Μάλιστα, είχαμε το πλάνο σε μια από τις επόμενες εκπομπές του Jovanna’s Wish Channel να πραγματοποιήσουμε την ευχή ενός αθλητή με κινητικό πρόβλημα να κάνει το γύρο του κόσμου. Ο κορωναϊός δυστυχώς μας πρόλαβε. Επίσης, είμαι περήφανη για έναν από τους συνεργάτες μας, τεχνικό υπολογιστών, που δουλεύει από τον υπολογιστή του και το αμαξίδιο του στο σπίτι. Είναι πολύ καλό μυαλό και εξαιρετικός κομπιουτεράς, ποτέ δεν επηρέασε τη συνεργασία μας η κινητική του ικανότητα.

Βλέπω όμως, και αυτό με κάνει να χαίρομαι, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει ν’ αλλάζει, τουλάχιστον θεσμικά. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει το θέμα και έχει μια ευαισθησία στην αναπηρία, βιώνοντας την κατάσταση της μητέρας του. Για αυτό και δημιουργήθηκε όπως διαβάζω και Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας, που βελτιώνει και νομοθετικά την κατάσταση, φροντίζοντας να διευκολύνει και να λύσει προβλήματα ετών ακόμα και στην καθημερινή διαβίωση.

Για παράδειγμα στον τουρισμό, διαβάζω ότι δημιουργήθηκε και μια νέα εφαρμογή σε κινητό για κάποια «φιλικά» νησιά, που είναι δωρεάν για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Που έχει χαρτογραφήσει όλες τις προσβάσιμες παραλίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Αυτό είναι μια καλή αρχή.

Ξέρετε υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση και μια νέα γενιά επισκεπτών, οι responsible visitors, αυτοί που διαλέγουν που θα ταξιδέψουν ανάλογα με το πόσο περιβαλλοντικά ασφαλής είναι ο προορισμός, πόσο φιλικός σε ευαίσθητες ομάδες, πόσο προσβάσιμος σε όλους. Λογικό, έτσι σκέφτομαι κι εγώ.

Μεγάλη χαρά επίσης μου έκανε που μετά από χρόνια διορθώθηκε επιτέλους ο αναβατήρας στην Ακρόπολη από το υπουργείο πολιτισμού και φτιάχτηκαν και οι ράγες στο βράχο, για να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ μέχρι τον Παρθενώνα. Όπως είπα και πριν ο καθημερινός πολιτισμός μας και η συμπεριφορά μας στους πιο αδύναμους είναι δείγμα πραγματικού πολιτισμού. Αισθάνομαι αισιόδοξη βλέποντας όλα αυτά ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα προς το καλύτερο.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της Τζοβάννας Φραγκούλη στο www.jovannaswishchannel.org

Επιμέλεια – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας για newsitamea.gr

.

The post Η Τζοβάννα Φραγκούλη στέλνει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας για την Ημέρα της αναπηρίας, αποκλειστικά για το Newsitamea! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα