«Γιατί έγινε αρχηγός ο Γιωργάκης και όχι εγώ;» Πώς να μιλήσετε στο παιδί για την συνεργασία

Όλα τα μικρά παιδιά (συχνά και τα μεγάλα…) θέλουν να ξεχωρίζουν, να ηγούνται και να προκαλούν τον θαυμασμό. Συχνά, μάλιστα, δεν καταβάλλουν προσπάθεια για να πετύχουν τον στόχο τους αλλά απαιτούν την αρχηγία με το έτσι θέλω. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, όμως, τα πλημμυρίζει η απογοήτευση. Και τότε, εμείς οφείλουμε να τους μιλήσουμε για την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας, της αξιοκρατίας και του δικαίου ή να το πάμε λίγο παραπέρα και να θίξουμε ακόμα πιο σημαντικές έννοιες όπως η δημοκρατία και ο διάλογος.

Αν νομίζετε ότι τα παιδιά μας είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν το βάθος

αυτών των εννοιών, θυμηθείτε πως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη είναι τρόπος ζωής και διαφαίνονται από τις καθημερινές μας συμπεριφορές.

Μην σας τρομάζουν, λοιπόν, οι λέξεις. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς να συνεργάζονται και να λειτουργούν σωστά στις εκάστοτε κοινωνικές ομάδες που ανήκουν. Αρκεί να τους το μάθουμε με τον σωστό τρόπο.

Χρησιμοποιήστε τον διάλογο

Ο διάλογος, όταν διέπεται από σεβασμό και κατανόηση, είναι η βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας. Δίνει την ευκαιρία στα μέλη μιας ομάδας να ακουστούν, να εκφράσουν την άποψή τους, να ανταλλάξουν επιχειρήματα και τελικά, όλοι μαζί, να συναποφασίσουν για το κοινό τους συμφέρον.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας. Μία οικογένεια, μία σχολική τάξη ή μία μικρή ομάδα φίλων σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνικές δομές οι οποίες μοιράζονται ευθύνες, συνεργάζονται, συναποφασίζουν και, φυσικά, συζητούν. Δώστε απτά παραδείγματα από τη ζωή σας μέσα στο σπίτι και εξηγήστε τους πως τελικά, αυτό που έχει πραγματική αξία δεν είναι η αρχηγία, αλλά η συνεργασία και η ομαδικότητα!

Διαβάστε πολλά βιβλία!

«Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο» αφού τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς καινούριες γνώσεις, να γνωρίσει νέες εμπειρίες, να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές και, κυρίως, να συγκρίνει καταστάσεις της καθημερινής του ζωής με αυτές που διαβάζει.

Όταν, λοιπόν, το παιδί σας διαβάσει για ήρωες που επιθυμούν να γίνουν «αρχηγοί», μάλλον θα βρει κοινά μαζί τους! Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν εκείνοι, θα του δώσει ιδέες και λύσεις για το πώς θα χειριστεί και ο ίδιος τους δικούς του προβληματισμούς. Το βιβλίο «Δώσε λύση στο μελίσσι», το πρώτο της σειράς «Μελισσάκια στα θρανία» από τις εκδόσεις Διόπτρα, πραγματεύεται την μαγεία και την ομορφιά του να μπορεί κανείς να είναι μέλος μιας ομάδας, να αναλαμβάνει τον ρόλο που του ταιριάζει καλύτερα και, μέσα από την συνεργασία, η ομάδα να λειτουργεί αρμονικά.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, εκτός από την υπέροχη εικονογράφηση, το παιδί διαβάζει για μια Κυψέλη η οποία έμεινε χωρίς βασίλισσα και πρέπει να την αντικαταστήσει. Οι μέλισσες ξεκινούν τη συζήτηση και αποφασίζουν να κάνουν εκλογές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, οι τσακωμοί δίνουν και παίρνουν αφού όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί – σας θυμίζει κάτι;

Τα βιβλία που μιλούν για τις εκλογές, τη δημοκρατία, την αξιοκρατία και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους ηγέτες μας, θα βοηθήσουν το παιδί να εκτιμήσει την ομαδικότητα, τη δικαιοσύνη και, γιατί όχι, και τις εκλογές!

Επιτραπέζια παιχνίδια ή το παιχνίδι των ερωτήσεων

Όταν δεν διαβάζετε, μπορείτε να παίζετε! Τα επιτραπέζια με συγκεκριμένους κανόνες και στρατηγικές, και ειδικά όταν είναι ομαδικά και απαιτούν συνεργασία, είναι ένα διασκεδαστικός τρόπος να διδάξετε στο παιδί πως η νίκη έρχεται όχι μόνο μέσα από την ατομική προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά κυρίως μέσα από την ομαδικότητα και την ομαλή συνεργασία. 

Επίσης, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι των ερωτήσεων το οποίο, εκτός από άφθονο γέλιο, θα σας δώσει την ευκαιρία να διδάξετε στο αγγελούδι σας έννοιες πολύ σημαντικές για τη ζωή του.

Πώς παίζεται: ρωτήστε, για παράδειγμα, το μικρό σας «Πώς πιστεύεις πως είναι η κυρία Δικαιοσύνη;» και αφήστε το να σας την περιγράψει είτε με λόγια, είτε με χρώματα. Η φαντασία του και η δική σας καθοδήγηση θα του δώσουν την ευκαιρία να να κατανοήσει και να εμπεδώσει την αξία της συνεργασίας και της αξιοκρατίας. 

ΠΗΓΗ: mama365.gr

The post «Γιατί έγινε αρχηγός ο Γιωργάκης και όχι εγώ;» Πώς να μιλήσετε στο παιδί για την συνεργασία appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα