Είναι ιδιοκτήτης σκύλων-οδηγών για 50 χρόνια και δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτούς – ΦΩΤΟ

“Μου είναι αδύνατον να πω, το πόσο σημαντικός είναι ένας σκύλος-οδηγός στη ζωή μου. Αν δεν είχα το σκύλο-οδηγό, δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα”.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά τη συνέντευξη του στο BBC News o Γκάβιν Άτκινς (Gavin Atkins). Του έχουν χαρίσει ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και υποστήριξη. Οι σκύλοι τον δραστηριοποίησαν ώστε να ακολουθήσει μια καριέρα ως ρυθμιστής-συντονιστής πιάνου (piano tuner).

Ο Γκάβιν που σήμερα είναι 68 ετών, είναι

ιδιοκτήτης σκύλου-οδηγού εδώ και 50 χρόνια. Επίσημα διαγνωσμένος και καταγεγραμμένος ως τυφλός ο Γκάβιν από την ηλικία των 9 ετών, είχε εφτά σκυλιά-οδηγούς μέχρι τώρα στη ζωή του. Είναι η ώρα όμως για τη Γουίντερ, το σκύλο που έχει τώρα ο Γκάβιν να συνταξιοδοτηθεί και να αφήσει το σπίτι τους, στο Darlington της Αγγλίας.

Η ζωή μου με τους σκύλους-οδηγούς!

Πήρα τον πρώτο μου σκύλο-οδηγό το 1971, τη Σίντι. Ήταν μια υπεροχή αποκάλυψη για μένα, γιατί όταν παίρνεις τον πρώτο σκύλο-οδηγό, είναι σαν να σου χαρίζουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην αρχή να εμπιστευτείς το σκύλο. Όμως η ανεξαρτησία που ξεκινάς να αντιλαμβάνεσαι ότι κερδίζεις, όσο έχεις το σκύλο-οδηγό, είναι απίστευτη.

Το να έχεις το σκύλο-οδηγό αλλάζει εντελώς την οπτική σου για τη ζωή. Η σχέση που χτίζεις μαζί με το σκύλο είναι μοναδική. Δεν υπάρχει τίποτα που να πλησιάζει αρκετά κοντά στο αίσθημα του να είστε μια ολοκληρωμένη οντότητα. Η Γουίντερ συνταξιοδοτείται αυτή την εβδομάδα και θα είναι μια εξαιρετικά θλιβερή ημέρα. Όταν είχα την επίσκεψη που ταιριάξαμε με τη Γουίντερ (εννοώντας την πρώτη τους επαφή και γνωριμία), ο εκπαιδευτής μου είπε: όταν γεννήθηκε αυτό το μικρό σκυλί, κοίταξε στο πλάι του καλαθιού της και είπε «νομίζω πως θα γίνω σκύλος-οδηγός».

Ήταν στη φύση της, είναι ένα από τα πιο χαλαρά σκυλιά που είχα ποτέ. Ήταν το πιο εύκολο σκυλί να αγαπήσεις. Ο δεσμός μας υπήρξε ιδιαίτερα στενός. Έχω πολλές και διαφορετικές εμπειρίες με τα σκυλιά. Όμως πάντα βρισκω πιο δύσκολη τη στιγμή που πρέπει να συνταξιοδοτήσω το σκύλο-οδηγό μου. Γιατί νιώθω σαν μεγάλος προδότης, προς το σκύλο που δέθηκα μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Και να το πω ωμά, δίνεις το σκύλο όταν φτάνει στο τέλος μιας τόσο χρήσιμης ζωής! Θα είναι μια απαίσια ημέρα η τελευταία.

Η συνταξιοδότηση της Γουίντερ και η επέτειος των 50 χρόνων.

Η Γουίντερ θα απολαύσει τη συνταξιοδότηση της στο νέο της σπίτι, στο Γιορκ της Αγγλίας. Εκεί θα ζει ως κατοικίδιος σκύλος πλέον και όχι ως σκύλος-οδηγός. Ο Γκάβιν θα μπορεί ακόμα να την επισκέπτεται. Σύντομα θα έχει νέο σκύλο-οδηγό και θα γιορτάσει την ημέρα ορόσημο για αυτόν. Τα 50 χρόνια που θα είναι ιδιοκτήτης σκύλου που συμπίπτει με την επέτειο των 90 χρόνων που γιορτάζει φέτος ο σύλλογος σκύλων-οδηγών τυφλών (Guide dogs for the blind association).

Ένας σκύλος οδηγός είναι μια βοήθεια και υποστήριξη, που σου αλλάζει τη ζωή. Δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς ένα σκύλο-οδηγό, καταλήγει ο Γκάβιν.

Μετάφραση – επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας  για   newsitamea.gr

Email επικοινωνίας: [email protected]

Πηγή: BBC News

The post Είναι ιδιοκτήτης σκύλων-οδηγών για 50 χρόνια και δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτούς – ΦΩΤΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα