Δέκατα πυρετού: Πώς εξηγείται ο χαμηλός αλλά επίμονος πυρετός – Συμπτώματα και αιτίες

Όταν ο πυρετός είναι αρκετά υψηλός, τότε κατά κανόνα γνωρίζουμε και την αιτία που συμβαίνει αυτό. Μια λοίμωξη ή μια δυνατή γρίπη είναι συνήθως οι πιο πιθανοί λόγοι.

Αλλά τι συμβαίνει στα δέκατα πυρετού, δηλαδή όταν έχουμε πολύ χαμηλό πυρετό; Τι ισχύει όταν το θερμόμετρο δεν δείχνει καν πάνω από 37,5°C;

Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός βασικά είναι ένα “όπλο” άμυνας του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους, ακμάζουν καλύτερα στους 37°C.

Δέκατα πυρετού έχει ένα άτομο όταν αναπτύσσει θερμοκρασία

σώματος πάνω από 37,0°C για τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2°C για τις απογευματινές ώρες.

Δέκατα πυρετού: ΣυμπτώματαΖεστό δέρμαΕφίδρωσηΚρυάδεςΠονοκέφαλοςΜυικοί πόνοιΑφυδάτωσηΓενικευμένη αδιαθεσίαΤι μπορεί να κρύβουν τα δέκατα πυρετού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων τα οποία εμφανίζονται με πυρετό:

Λοιμώδη νοσήματα (ιώσεις, λοιμώξεις από μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς)Ρευματικά νοσήματα (ρευματικός πυρετός)Κακοήθειες (νεοπλάσματα ή καρκίνοι)

Μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα είναι και η λήψη φαρμάκων αλλά ωστόσο, η πιο συχνή αιτία είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν λίγες μέρες.

Αν υπάρχει πνευμονική λοίμωξη, θα δείτε τα ακόλουθα συμπτώματα:ΒήχαςΦτέρνισμαΒουλωμένη μύτη, ή συνάχιΕρεθισμένος λαιμόςΚρυάδεςΓενικευμένη κόπωσηΑπώλεια όρεξηςΑν τα δέκατα πυρετού οφείλονται σε κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό, τότε θα δείτε τα εξής:Πόνος στην κοιλιάΆισθημα καύσου κατά την ούρησηΣυχνοουρίαΔιαρκές αίσθημα σαν να πρέπει να ουρήσετε, αλλά να μην είναι πραγματική ανάγκηΣκουρόχρωμα ούραΆλλες αιτίες για τα δέκατα πυρετού:Τροφική δηλητηρίασηΈκθεση σε βακτήρια ζωικής προέλευσηςΦυματίωσηΜηνιγγίτιδαΛάθος μέτρηση

Είναι πολλά τα αίτια που μπορεί να φέρουν δέκατα. Συχνό φαινόμενο όμως είναι και η λάθος θερμομέτρηση! Η σωστή θερμομέτρηση εξαρτάται από το θερμόμετρο. Άλλα είναι φτιαγμένα για να μπαίνουν στο στόμα και άλλα στην μασχάλη. Όσο και αν σας φαίνεται απίθανο, είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν παίρνουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματός τους με το θερμόμετρο.

Γιατί ο οργανισμός αντιδρά με δέκατα πυρετού;

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο οργανισμός αντιδρά στο αίτιο που πάει να τον προσβάλει, αυξάνοντας την θερμοκρασία του, προκειμένου να εξοντώσει την “απειλή”. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος βοηθάει τον οργανισμό, με την έννοια ότι ενεργοποιείται καλύτερα η άμυνα έναντι του “εισβολέα”.

Πάντως συνιστάται να απευθύνεστε στον προσωπικό σας γιατρό, όταν τα δέκατα επιμένουν για αρκετές ημέρες. Καλό είναι, μάλιστα, να κρατάτε ένα “ημερολόγιο” όπου θα καταγράφετε καθημερινά τις αυξομειώσεις στην θερμοκρασία του σώματός σας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δηλαδή από εκείνουν που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, λαμβάνουν κορτικοειδή σε μεγάλες δόσεις, ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρών, ήπατος, ή μυελού των οστών.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr ,  www.medicalnewstoday.com  ,  www.healthline.com

The post Δέκατα πυρετού: Πώς εξηγείται ο χαμηλός αλλά επίμονος πυρετός – Συμπτώματα και αιτίες appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα