Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι με μάσκες και αντισηπτικά – Οι οδηγίες για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Άνοιγμα σχολείων στις 8:15, στις 11 ο αγιασμός. Από σήμερα σε λειτουργία η task force. Ποιος θα αποφασίζει για “λουκέτο” σε σχολείο λόγω κορονοϊού.

Πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τη Νίκη Κεραμέως είναι το σημερινό άνοιγμα των σχολείων. Είναι η πρώτη φορά που η έναρξη των μαθημάτων συνοδεύεται από έναν στρατηγικό σχεδιασμό τα δεδομένα

του οποίου ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να ανατραπούν.

Από σήμερα σε λειτουργία η task force και το “στρατηγείο” του υπουργείου Παιδείας

Την εύθραυστη συνθήκη της φετινής σχολικής χρονιάς θα διαχειριστεί μια ευέλικτη ομάδα κρούσης -αναγκαία, όπως τη χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας- η Task Force που δημιουργήθηκε με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όποιες επικαιροποιήσεις ή ανατροπές στον αρχικό σχεδιασμό θα αποφασίζονται εκεί: Αποφάσεις για τοπικά lockdown σχολικών μονάδων, αναθεώρηση πρωτοκόλλων, αλλαγές στη σχολική διαδικασία.

“Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθούν τόσες πρόσθετες αίθουσες, όπως δεν θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το σχολικό ωράριο γιατί θα δημιουργούσαμε προβλήματα στις οικογένειες. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το ενδεχόμενο κρουσμάτων στα σχολεία” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον σχεδιασμό που έχει γίνει.

Ομάδα διαχείρισης της σχολικής καθημερινότητας είναι οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, που θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τυχόν κρούσματα στα σχολεία. Οι Διευθυντές των σχολείων έχουν αναλάβει να ενημερώνουν καθημερινά για την εικόνα που έχουν στα σχολεία τους.

Ποιος θα αποφασίζει για “λουκέτο” σε σχολείο λόγω κορονοϊού

Το υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιό του προς τους Δημάρχους ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ερώτημα ποιος αποφασίζει να κλείσει ένα σχολείο εάν υπάρξουν μαζικά κρούσματα κορονοϊού. Σημειώνεται ότι απόφαση για “λουκέτο” σε σχολεία της Λέσβου εξέδωσαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής δύο σημεία:

Α. Η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Β. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήδη έχει ανακοινώσει ότι με τροπολογία που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή θα εξειδικεύει ότι η αρμοδιότητα της λήψης απόφασης αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού ανήκει στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας.

Το πρώτο κουδούνι

Στις 8:15 το πρωί, το πρώτο κουδούνι είναι διαφορετικό φέτος από κάθε άλλη χρονιά, με την τέλεση του αγιασμού, στις 11 το πρωί σε… δόσεις, σε μικρές ομάδες μαθητών και ανά τάξη.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν περιλαμβάνει μάθημα, αλλά:

➢ Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των
σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
➢ Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
➢ Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
➢ Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Ήδη σε ορισμένα σχολεία τοποθετήθηκαν ενημερωτικές αφίσες:

Σε άλλα, θερμικές κάμερες και πλεξιγκλας στα θρανία:

Στις αίθουσες τοποθετήθηκαν και αντισηπτικά, δίπλα στα βιβλία και στα παγουρίνο:

Σε ποιες περιοχές δεν ανοίγουν σήμερα τα σχολεία

Υπάρχουν όμως και κάποια σχολεία που σήμερα δεν θα ανοίξουν. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών
λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από σήμερα 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου:

– όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και

– όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι σχολικές μονάδες:

– του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής
Ενότητας Λήμνου

– του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας
Λήμνου και

– του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας
Ημαθίας.

Πότε μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα οι μαθητές

Δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω του κορονοϊού (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων προβλέπεται για το νέο σχολικό έτος.

Στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Η Υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορονοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού “διαδικτυακών τμημάτων”, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.Το στοίχημα της… μάσκας: Ουρές έκαναν οι εκπαιδευτικοί στην Πάτρα

Ο αρχικός σχεδιασμός για δύο μάσκες ανά μαθητή και εκπαιδευτικό ανατράπηκε λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού να απορρίψει 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία.

Έτσι, στα σχολεία έφθασαν λιγότερες μάσκες και διανέμεται μια για κάθε μαθητή. Χαρακτηριστική εικόνα, οι ουρές που σχηματίστηκαν στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, στην Πάτρα, καθώς εκπαιδευτικοί έσπευσαν να παραλάβουν τις μάσκες για τα σχολεία τους.

Ο Δήμος Πατρέων παρέλαβε αργά το βράδυ του Σαββάτου μία πρώτη ποσότητα από μάσκες που προορίζονται για τα σχολεία του Δήμου και οι Διευθυντές των σχολείων ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς ή μέσω email να προσέλθουν για να παραλάβουν τις μάσκες που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Πολλοί έψαχναν κούτες για να τοποθετήσουν τις μάσκες που παρέλαβαν ενώ για να γίνει αυτό χρειαζόταν πολύωρη αναμονή…

Το μήνυμα της υπουργού Νίκης Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας έθεσε στο μήνυμά της τις δύο προτεραιότητες της φετινής χρονιάς: Η εκπαίδευση των παιδιών και η υγεία τους.

“Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους!

Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας.

Οι προτεραιότητές μας είναι δύο: αφ’ ενός να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την απαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία, αφ’ ετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας.

Τους περασμένους μήνες δοκιμαστήκαμε πολύ. Όμως προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε τις συνήθειές μας και βγήκαμε νικητές. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Επιστρέφουμε λοιπόν στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς!”

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

The post Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι με μάσκες και αντισηπτικά – Οι οδηγίες για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα