Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη…

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας

στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.

Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.

“Πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη”. Υποστηρίζει ο δρ Sandman.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και γίνονται αφόρητα όταν επαναλαμβάνονται συχνά. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα αυτά γίνονται ολοένα και εντονότερα. Μπορεί να προέρχονται είτε από την επαγγελματική είτε από την προσωπική ζωή σου.

Συνοψίζονται ως εξής:

Συνεχώς κακή διάθεσηΑπώλεια ενδιαφερόντωνΑπώλεια ευχαρίστησηςΤο άτομο αισθάνεται αβοήθητοΤο άτομο αισθάνεται άχρηστοΕνοχέςΑρνητική στάση απέναντι στον εαυτό τουΜειωμένη ικανότητα συγκέντρωσηςΚακή μνήμηΣκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίαςΕπιβράδυνσηΚούραση/ έλλειψη ενεργητικότηταςΠροβλήματα ύπνουΔιαταραγμένη όρεξη (Απώλεια/αύξηση βάρους)

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σωρευτικά και είναι επαναλαμβανόμενα. Αν νιώθεις κάτι από αυτά, μην κάνεις αυτοδιάγνωση. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και μην βγάζεις βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα.

.

ΠΗΓΗ: Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη… Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα