Αλτσχάιμερ: Αυτοί είναι οι 10 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου – Νέα μελέτη

Η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι κάθε ένας από αυτούς αυξάνει κατά τουλάχιστον 25% τον κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.

Η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζεται ισχυρά με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, η αποφυγή των οποίων μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής Κινέζους ειδικούς στην άνοια. Βασίσθηκε

στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των στοιχείων από 395 προγενέστερες μελέτες. Οι μελέτες εκείνες είχαν αναγνωρίσει 134 παράγοντες κινδύνου.

Οι 43 από αυτούς τους παράγοντες έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Το 80% από αυτούς τροποποιούσαν τον κίνδυνο κατά τουλάχιστον 25%.

Οι 10 πιο σημαντικοί παράγοντες…

Ωστόσο οι 19 από αυτούς τους παράγοντες ξεχώρισαν, διότι υποστηρίζονταν από τα πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Οι 10 από αυτούς είναι οι πιο σημαντικοί απ’ όλους, επειδή είχαν την πληρέστερη επιστημονική τεκμηρίωση. Πρόκειται για:

Το μορφωτικό επίπεδο. Όσο λιγότερο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύειΤη νοητική δραστηριότητα. Όσο λιγότερο εξασκεί το μυαλό του ένα άτομο (π.χ. διαβάζοντας, λύνοντας σταυρόλεξα ή παζλ), τόσο περισσότερο κινδυνεύειΤα πολλά περιττά κιλά αργά στη ζωήΤα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών (Β12, Β6, φολικό οξύ), καρδιοπάθεια ή μια σπάνια κληρονομική διαταραχή.Την κατάθλιψηΤο στρεςΤον σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμούΤους τραυματισμούς στο κεφάλιΤην υπέρταση στη μέση ηλικίαΤην ορθοστατική υπόταση…και οι επόμενοι 9

Οι υπόλοιποι εννέα παράγοντες κινδύνου είχαν λίγο πιο αδύναμη επιστημονική τεκμηρίωση απ’ ό,τι η πρώτη 10άδα. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Η παχυσαρκία στη μέση ηλικίαΗ απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικίαΗ σωματική άσκησηΤο κάπνισμαΟ ανεπαρκής ύπνοςΤα προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλουΗ σωματική αδυναμία και ευαλωτότητα (frailty)Η κολπική μαρμαρυγήΗ έλλειψη βιταμίνης C

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των παραγόντων που εντοπίσαμε σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την αγγειακή υγεία. Αυτό υποδηλώνει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή ζωή για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jin-Tai Yu, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Fudan, στη Σαγκάη.

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη μετανάλυση που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα πορίσματά της βασίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και γι’ αυτό θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά.

Όπως εξήγησε ο Dr Yu, οι προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς στους ασθενείς τους, ως μέσα πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

ΠΗΓΗ : Iatropedia.gr

The post Αλτσχάιμερ: Αυτοί είναι οι 10 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου – Νέα μελέτη appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα