Lockdown τέλος: Ανοίγουν αγορά και σχολεία -Κλείδωσαν οι ημερομηνίες για χαλάρωση των μέτρων-ΒΙΝΤΕΟ

Lockdown: Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι μία εβδομάδα αποφάσεων για το τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Οι επιστήμονες αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, να καταλήξουν στην εισήγησή τους σχετικά με το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπόριου, αλλά και των σχολείων.

Lockdown: Λιγοστά περιθώρια αισιοδοξίας

Η κατάσταση έτσι

όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό, διότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει φτάσει τους 735. Παράλληλα στο σύνολό τους οι νοσηλευόμενοι είναι 5.125. Ωστόσο είναι σχεδόν αντιληπτό, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, πως το υφιστάμενο lockdown δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν οι εισηγήσεις. Προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να μπούμε σε μία φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τον Απρίλιο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών το σχέδιο χαλάρωσης του lockdown αυτό απλώνεται σε έναν ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων έως το Πάσχα και με το «μάτι» στο καλοκαίρι, που αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία όλων να είναι καλύτερο από το περσινό. Για να επιτευχθεί αυτό, στην φαρέτρα της η Πολιτεία έχει τον εμβολιασμό ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί κατά πολύ τον Απρίλιο, τα self tests και ένα μείγμα άρσης των μέτρων που βασίζεται στον κανόνα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει».

Στην παρούσα φάση στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν να αποφύγουν να θέσουν ημερομηνίες στο τραπέζι. Αυτό, διότι ήδη έχουν χαθεί δύο εβδομάδες, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των δεικτών. Η καλλιέργεια προσδοκιών δεν μετουσιώνεται στην πραγματικότητα. Δείχνει να έχει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα στους πολίτες, αλλά και την αγορά.

Το βασικό που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι η πορεία της πανδημίας. Όταν επιβεβαιωθεί η επιπέδωση της καμπύλης, η οποία θα σημάνει την είσοδο σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των δεικτών και σε δεύτερο χρόνο αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, τότε θα μπορέσουν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για την μερική επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα