5 ενδείξεις – κλειδιά της διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη), είναι μια ψυχική νόσος.

Η διπολική διαταραχή, ανάλογα με τον τύπο της, ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητα και της κυρίαρχες εκδηλώσεις της, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις-κλειδιά που διακρίνουν τη διπολική διαταραχή από τις καθημερινές και απολύτως φυσιολογικές εναλλαγές της διάθεσης.

5 ενδείξεις – κλειδιά της διπολικής διαταραχής

1. Πολύ ανεβασμένη ή πολύ πεσμένη διάθεση

Το άτομο εκδηλώνει επεισόδια κατάθλιψης, μανίας και υπομανίας, χαρακτηριζόμενα από

τον ακραίο ενθουσιασμό, τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

2. Δυσκολία ολοκλήρωσης εργασιών και υποχρεώσεων

Το άτομο αποσπάται εύκολα και ξεκινά πολλές εργασίες ταυτόχρονα, χωρίς να τις ολοκληρώνει.

3. Συμπτώματα κατάθλιψης

Το άτομο έχει χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αυξημένη ή μειωμένη όρεξη και κοιμάται πολλές ή πολύ λίγες ώρες. Τα αντικαταθλιπτικά δεν ενδείκνυνται σε περίπτωση διπολικής διαταραχής.

4. Ευερεθιστότητα

Το άτομο μπορεί να είναι τόσο νευρικό και ευέξαπτο που να επηρεάζονται οι διαπροσωπικές ή επαγγελματικές του σχέσεις.

5. Γρήγορη ομιλία

Το άτομο μιλά με πολύ γρήγορο ρυθμό και περνά από το ένα θέμα στο άλλο σε μια συζήτηση.

Για να προκύψει σωστή διάγνωση για διπολική διαταραχή, χρειάζεται αναλυτική αξιολόγηση από ειδικό-επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη διάγνωση της κατάθλιψης.Καταθλιπτικό επεισόδιο

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεται, τον τρόπο που σκέφτεται και το πώς ενεργεί ο καταθλιπτικός ασθενής. Ευτυχώς, είναι επίσης θεραπεύσιμη. Η κατάθλιψη προκαλεί συναισθήματα θλίψης ή / και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν κάποτε. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί στην εργασία και στο σπίτι.

Μανιακό επεισόδιο

Η φάση μανίας της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους σε αυτή τη φάση να βιώνουν πολλαπλές ”καλπάζουσες” σκέψεις, λιγότερη ανάγκη για ύπνο και να εμφανίζουν δυσκολία στην συγκέντρωσης ή να είναι υπερπαρατηρητικοί. Μπορεί ο ρυθμός της ομιλίας τους να είναι αυξημένος.  Επίσης, κατά την διάρκεια των μανιακών επεισοδίων μπορεί να εμφανίσουν παράτολμη, επιθετική ή αλλόκοτη συμπεριφορά, που πρωτύτερα δεν είχαν.

Υπομανία

Είναι η κατάσταση υπερλειτουργίας του εγκεφάλου και του οργανισμού μου μοιάζει με την μανία αλλά με μικρότερη κλινική αναπαράσταση. Αυτά τα επεισόδια ίσως είναι τα δυσκολότερα στην διάγνωση, αφού ο ασθενής είναι λειτουργικός και υπερπαραγωγικός για μεγάλα διαστήματα, δίχως να φτάνουν τα επίπεδα έντασης και σοβαρότητας της μανίας.

Μικτά επεισόδια

Πιο σπάνια, υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν μικτή συμπτωματολογία. Έτσι, θα μπορούσαν να δείχνουν καταθλιπτικοί ή να έχουν κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά να εμφανίζουν αυξημένη σεξουαλική όρεξη ή να έχουν καλπάζουσες σκέψεις ή να ξοδέυουν υπέρογκα ποσά σε προϊόντα που δεν θα αγόραζαν.

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

The post 5 ενδείξεις – κλειδιά της διπολικής διαταραχής appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα