3 κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ από τον κορωνοϊό και μια θετική εξέλιξη που μας αφορά όλους!

Χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει αρκετό καιρό. Τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, οι επιστήμονες δηλώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι ένας χρόνος, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Τα μέτρα που ενεργοποιούνται αυτές τις ημέρες είναι μόνο η αρχή και κανείς μας δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σκοπός όμως είναι να τραβάμε κουπί ομαδικά. Όχι ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω. Να σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι μας, τέλος οι εγωισμοί και η έπαρση του τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ»!

Οποίος και αν είσαι, κινδυνεύεις όσο όλοι μας. Κάποιες

κοινωνικές ομάδες μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο. Στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ανήκει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία. Γίνεται λόγος συνέχεια για τους ηλικιωμένους και μόνο. Κανείς μας δεν το αμφιβάλλει όμως σήμερα ας μιλήσουμε για τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

Κίνδυνος νούμερο 1: ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το να έχεις μια αναπηρία δεν σε ορίζει απαραίτητα σε μόνιμο κίνδυνο για τη ζωή σου. Εξαρτάται όμως από το είδος της αναπηρίας. Υπάρχουν χιλιάδες άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες που ο COVID-19(κορωνοϊός) μπορεί να επιδεινώσει ανά πάσα στιγμή. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλό ανοσοποιητικό, που λαμβάνουν μόνιμα φαρμακευτική αγωγή και η υγεία τους είναι εύθραυστη.

Όταν συζητάτε για ευπαθείς ομάδες να θυμάστε πως αυτό συμπεριλαμβάνει και το 10% του πληθυσμού. Και σας ακούν. Δεν μπορείτε αλόγιστα να λέτε πως δεν έγινε και κάτι, επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους και τα άτομα υψηλού κινδύνου. Συνολικά αναφέρεστε σε περίπου ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας. Αν προσθέσουμε και τα άτομα της τρίτης ηλικίας ο αριθμός τριπλασιάζεται!

Υπάρχει ο κίνδυνος τα άτομα με προ-υπάρχουσες ασθένειες και αναπηρίες να στιγματιστούν ακόμα περισσότερο. Κάποιοι θα θεωρήσουν πως μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τον ιό και κάποιοι θα τους αποφύγουν ως πιθανούς φορείς. Παρόλο που κινδυνεύουν περισσότερο, έχετε υπόψιν πως όλοι τους ξέρουν να προφυλάγονται καλύτερα από εμάς. Γιατί έχουν μάθει εδώ και χρόνια ή όλη τους τη ζωή πώς να διατηρούν τα μέτρα προστασίας. Όταν έχεις μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι μια απλή γρίπη μπορεί να καταβάλει την υγεία σου, κανείς δεν χρειάζεται να έρθει να σου πει πώς να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής και απομόνωσης.

Κίνδυνος νούμερο 2: έλλειψη υλικών και φαρμάκων στην αγορά.

Τα άτομα με αναπηρία ξέρουν τι χρειάζονται. Τις προμήθειες που τους είναι απαραίτητες καθημερινά ή για κάποιον ειδικό σκοπό. Μέσα σε αυτά τα υλικά είναι οι μάσκες, το οξυγόνο, τα γάντια μιας χρήσης, φάρμακα, αντισηπτικά, καθαριστικά κοκ. Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη στις μάσκες και στα γάντια ήδη δυσχεραίνει την καθημερινότητα τους και αυτή των φροντιστών τους. Αυτοί που τα χρειάζονται περισσότερο, δεν έχουν πρόσβαση να ανανεώσουν τα απαραίτητα.

Ακόμα και αν κάποιοι είχαν εφοδιαστεί από καιρό, όταν κάτι το χρησιμοποιείς καθημερινά για τις βασικές σου λειτουργίες είναι αναμενόμενο να εξαντληθεί άμεσα. Άτομα με αναπηρία χρειάζονται τα υλικά αυτά για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Τα χρειάζονται οι φροντιστές τους για να τους βοηθήσουν π.χ. στην προσωπική υγιεινή. Σύντομα μπορεί αυτή η έλλειψη υλικών να χειροτερέψει την υγεία των ΑμεΑ. Αυτό παράλληλα οδηγεί και σε στρεσογόνες σκέψεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην γενικότερη υγεία τους!

Κίνδυνος νούμερο 3: διατήρηση και απώλεια της ανεξαρτησίας τους.

Πολλά από τα άτομα με αναπηρίες εξαρτώνται από τρίτους. Χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξη από τρίτους ώστε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Άτομα που ζουν μόνα τους και όχι σε κάποιο ίδρυμα ή ειδικό κέντρο. Οι επαγγελματίες φροντιστές είναι χιλιάδες. Αν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ένα σπίτι κλεισμένα χωρίς καμία βοήθεια. Ευτυχώς πολλά άτομα με αναπηρία (και δυστυχώς λόγω της κατάστασης τους) έχουν συνηθίσει να ζουν μια πιο περιορισμένη κοινωνική ζωή. Έχουν γίνει ανεξάρτητοι ως ένα μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως οι ανάγκες τους παραμένουν ενεργές.

Η καθαριότητα, το μαγείρεμα, η προσωπική φροντίδα, τα ψώνια και οι προμήθειες, οι καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ είναι άμεσα εξαρτημένες από άλλους. Όχι για όλους, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως ειδικά οι φροντιστές και οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, οφείλουν να προσέξουν περισσότερο. Όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και τις ειδικές οδηγίες.

Η κατάσταση που επικρατεί μπορεί να οδηγήσει και σε κοινωνική απομόνωση. Από συγγενείς και φίλους. Η έλλειψη επικοινωνίας ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και με ότι συνεπάγεται αυτό π.χ. σκοτεινές και καταθλιπτικές σκέψεις, συναισθηματική φόρτιση, έντονο αίσθημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης. Θα πρέπει τουλάχιστον οι βασικές υπηρεσίες να πληρούνται ώστε όσοι ζουν μόνοι τους να μην βρεθούν στο περιθώριο.

ΤηλεϊατρικήΘετικά βήματα στην αναγνώριση της εργασίας από το σπίτι, της δωρεάν υγείας και της πρόσβασης σε υπηρεσίες με εναλλακτικούς τρόπους.

Χρόνια τώρα τα άτομα με αναπηρία ζητούν το δικαίωμα της πρόσβασης στην εργασία. Ζητούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη, χωρίς τα τεράστια έξοδα που είναι αναγκασμένα να πληρώνουν. Παράλληλα αναφέρονται συνέχεια στην μη προσβασιμότητα σε δημοσιές υπηρεσίες, δημόσια αγαθά και την κοινωνική μέριμνα. Ενώ υπάρχουν λύσεις, κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία.

Τώρα όλοι μιλούν για το πόσο χρειαζόμαστε τη δωρεάν δημόσια υγεία. Να μπορεί να μας προσφέρει τα απαραίτητα. Αν πριν ένα-δυο μήνες λέγαμε σε κάποιους πως είναι δύσκολο να βρεις φάρμακα, υλικά και χαρτί υγείας, θα γελούσε μαζί μας. Σήμερα όλοι νιώθουν πως είναι να μην μπορείς να έχεις τα απαραίτητα, τη στιγμή που τα χρειάζεσαι περισσότερο. Τα νοσοκομεία, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν γίνει οι νέοι ήρωες! Όλα αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και ας μην ήταν για όλους. Αφού όμως η πλειοψηφία είχε τον τρόπο της, δεν ασχολούνταν κανένας με το 10% που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα καθημερινά και για μια ζωή.

Τώρα ψάχνουν τρόπους αποφυγής των κοινωνικών συναθροίσεων. Όταν ένα άτομο με αυτοάνοσο, ένα άτομο με προβλήματα όρασης, ζητούσε να μπορεί τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου να αποκτήσει πρόσβαση, το αγνοούσαν. Τώρα αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και την αξία της τεχνολογίας. Πως απλά θέματα μπορούν να λυθούν με ένα τηλέφωνο, ένα email, χωρίς την προσωπική παρουσία του ατόμου! Οι ώρες ταλαιπωρίας ενός ατόμου με ΣκΠ να περιμένει στις ουρές σε κατάσταση πόνου, δεν ένοιαζε κανέναν. Ξαφνικά όλα τα ζητήματα βρίσκουν λύσεις!

Τα αυτονόητα για μερικούς, προς όφελος όλων μας!

Δεν τα αναφέρω εκδικητικά. Όμως είναι σωστό να αναγνωρίσουμε όσους ζητούσαν απλά πράγματα και κανείς δεν έδειχνε κατανόηση και συμπόνοια. Έπρεπε να εμφανιστεί μια πανδημία για να λειτουργήσουν τα αυτονόητα. Τηλεπικοινωνίες, πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα, υπηρεσίες με τη χρήση του Ίντερνετ, τηλεϊατρική, τηλεδιασκέψεις, ανανέωση φαρμακευτικής συνταγογράφησης με ηλεκτρονικό τρόπο κ.α.

Επιβάλλεται τώρα περισσότερο από ποτέ, να μπουν οι βάσεις για καθολική πρόσβαση και βάσει των αναγκών του κάθε χρόνια ασθενή ή ανάπηρου. Δεν μπορούμε να βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές επειδή οι ιθύνοντες είναι ανεύθυνοι και λίγοι.

Κλείνοντας, μια γρήγορη αναφορά σε όλους όσους έχουν αδειάσει τα ράφια στην αγορά. Υπάρχει μεγάλη απόσταση στο να έχετε αγοράσει προμήθειες για δυο εβδομάδες από το να έχετε πάρει προμήθειες για έναν επικείμενο πόλεμο. Σκεφτείτε τον συνάνθρωπο που λόγω της οικονομικής του κατάστασης δεν μπορεί να ψωνίσει για τους επόμενους 6 μήνες. Και δεν μπορεί να βρει τα βασικά να ταΐσει την οικογένεια του.

Μην είστε εαυτούληδες, κοιτάξτε για πρώτη φορά και κάποιον άλλον. Ρωτήστε το γείτονα σας αν χρειάζεται κάτι. Ας φροντίσουμε ο ένας για τον άλλον, μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Εμείς είμαστε κομμάτι του κράτους, εμείς οφείλουμε να είμαστε πολιτισμένα όντα. Στα δύσκολα φαίνεται ο φίλος και στα χειρότερα φαίνεται ποιος είναι άνθρωπος!

Σύνταξη – επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

The post 3 κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ από τον κορωνοϊό και μια θετική εξέλιξη που μας αφορά όλους! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα