Ζάεφ: Έτσι φτάσαμε σε συμφωνία με τον Τσίπρα – Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα

Για μία μακρά και δύσκολη αλλά δίκαιη συμφωνία φιλίας η οποία σε πολλά σημεία της διαδρομής της φάνηκε να φτάνει σε αδιέξοδο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για την τελική έκβαση της συμφωνίας και για την κύρωσή της, τόσο από το ελληνικό κοινοβούλιο όσο και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

που πρόκειται να διεξαχθεί στη γείτονα χώρα, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για την αίσια περάτωσή της και υπερήφανος για το περιεχόμενό της.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον όρο «Μακεδονικός» και «Μακεδονική ταυτότητα» δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζει και αποδέχεται την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και παραδέχτηκε ότι ο γειτονικός λαός δεν αποτελεί κομμάτι της Ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ταυτότητα είναι αίσθημα και δεν μπορεί να διαχωριστεί με συμφωνίες.

Πρόσθεσε δε, ότι οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο φιλικές και τουριστικές και ανέφερε ως παράδειγμα επ’ αυτού το γεγονός ότι ενώ το ονοματολογικό παρέμενε ανεπίλυτο, την Ελλάδα επισκέφθηκαν 1.200.000 «Μακεδόνες» επί συνολικού πληθυσμού 1.600.000 κατοίκων.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι τρεις και συγκεκριμένα στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου με απώτερο στόχο να κυρωθεί η απόφαση του δημοψηφίσματος από τη Βουλή των Σκοπίων το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους.

Εμφανίστηκε μάλιστα εκ νέου πεπεισμένος ότι ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι «Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”»

Ακολούθως και μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ζάεφ συνέδεσε την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Με τις συνταγματικές αλλαγές, όπως θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρά και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που έχει συμφωνηθεί, θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας μόλις ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι έως το 2025 η χώρα θα έχει καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένει να λάβει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ερωτηθείς για τον μεγαλύτερο σκόπελο που κλήθηκε να ξεπεράσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, αποκάλυψε ότι το erga omnes ήταν το πιο επώδυνο σημείο και κυρίως η αλλαγή του Συντάγματος και η αλλαγή στην εσωτερική χρήση του ονόματος.

«Ραγίζει την καρδιά, ωστόσο δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τους πολίτες μας καθώς δημιουργούμε έναν νέο φίλο και ανοίγεται η προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ» δήλωσε σχετικά προσθέτοντας ωστόσο ότι:

«Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός».

Τέλος, σημείωσε ότι η επίλυση του ζητήματος στις αρχές της δεκαετίας του 90 θα ήταν πιο εύκολη, καθώς η μετέπειτα αλλαγή των κυβερνήσεων και καταστάσεις που συνέβησαν, δυσχέραναν το ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα