Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Θα ζητήσουμε από την Ε.Ε. κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν έχει κάνει γεώτρηση

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης, το απόγευμα του Σαββάτου, του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ

ξεκίνησε στις 17:30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δήλωση έξω από το Μαξίμου στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε».

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα, ότι «η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».

Τόνισε ότι έχει επίσης επιβεβαιωθεί «από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες», στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και «από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα, από πλευράς μας: της επίλυσης δηλαδή της χρόνιας διαφοράς μας με του βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα το ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας, στο διεθνές στερέωμα».

«Γι΄ αυτό το λόγο» συνέχισε, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ, γι'αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γιαυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑΣτο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπως συμφωνήθηκε, θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατρούγκαλος: «Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής»«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα