Το στραβό κλίμα στην Κεντροαριστερά και ο… γάιδαρος

Τελικά είναι της μοίρας της ελληνικής Κεντροαριστεράς γραμμένο να μην μπορεί να πάει μπροστά και να παραμένει εγκλωβισμένη σε μάχες μηχανισμών, σκιαμαχίες, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αστοχίες.

*****

Προ ολίγων μηνών έγινε μια ελπιδοφόρα εκλογική διαδικασία στον χώρο. Φάνηκε ότι, αν και περιορισμένο, υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι του εκλεκτορικού σώματος που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον χώρο. Δεν είναι, άλλωστε, αστείο να πηγαίνουν 200.000 άνθρωποι να ψηφίσουν για πρόεδρο ενός ανύπαρκτου κόμματος, όταν η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θεωρητικά το συναπαρτίζουν δεν

είναι πάνω από 10%. Εδώ, στη ΝΔ του σχεδόν 30% είχαν πάει 400.000 άνθρωποι στις εσωκομματικές εκλογές της.

*****

Και αφού πέρασαν μήνες «ζυμώματος», ήρθε η ώρα να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα που θα λέγεται Κίνημα Αλλαγής. Ούτε συνέδριο, όμως, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς περιπλοκές. Προ ολίγων ημερών και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η διαδικασία εκλογής συνέδρων είχε προσδιοριστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, η επιτροπή Διεξαγωγής του Συνεδρίου υπό τον Αντώνη Βγόντζα (ο οποίος ήδη είχε προκαλέσει έριδες στο εσωτερικό της Επιτροπής) ανακοίνωσε τις λίστες με τους υποψήφιους συνέδρους. Χάος, καθώς αρκετοί που είχαν κάνει την ηλεκτρονική δήλωση δεν έβρισκαν το όνομά τους στους καταλόγους και άλλα τέτοια. Χώρια ότι υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα με την αποστολή των εκλογικών καταλόγων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, ενώ φαινόταν ότι και η συμμετοχή των πολιτών θα είναι ισχνή.

*****

Κάπως έτσι τα πράγματα καταλήγουν σε αυτό που ζητούσε το Ποτάμι εδώ και καιρό, δηλαδή τον διορισμό συνέδρων, γιατί τα πρακτικά προβλήματα δε επιτρέπουν τη διενέργεια εκλογικής διαδικασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Είναι απίστευτο ότι ένας φορέας που μόλις πριν από ελάχιστους μήνες ξεκίνησε με στόχο το διψήφιο ποσοστό, καταλήγει πάλι να φαγώνεται για εσωκομματικά ζητήματα που δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας, γιατί αφενός καταδεικνύουν ότι κάποιοι δεν εναρμονίζονται με την εποχή τους και άλλοι επιμένουν σε μάχες μηχανισμών που καθόλου δεν αφορούν την κοινωνία.

*****

Κάπως έτσι, λίγο πριν το συνέδριο, το Κίνημα Αλλαγής είναι τραυματισμένο εξ αρχής. Από τη μια οι προβληματικές καταστατικές διαδικασίες. Από την άλλη, η αισθητή μείωση των ποσοστών του και η καθήλωσή του στην τέταρτη θέση των δημοσκοπήσεων, σαφώς πίσω από τη Χρυσή Αυγή. Και, προσθέτω, και τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα την Πέμπτη στη Βουλή και ψήφισε για την παραπομπή τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, σε αντίθεση με ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι που έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια στην κάλπη.

Στο στόχαστρο οι διοικητικοί γραμματείς

Μετά τις «βυσματικές» προσλήψεις σε διάφορες ΔΕΚΟ, όπως στα ΕΛΠΕ, πληροφορούμαι ότι η ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τους διορισμούς που γίνονται σε θέσεις διοικητικών γραμματέων. Θυμίζω ότι στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης του δημοσίου, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προκηρύξει διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία. Στη ΝΔ, όμως, εισρέουν πληροφορίες ότι οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς, προκρίνονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και, γενικώς, μόνο η αποκομματικοποίηση δεν προωθείται. Θα επανέλθω σύντομα.

Τι έγινε η ΕΔΕ για τον χρυσαυγίτη;

Ρωτώ καλόπιστα και χωρίς καμία προκατάληψη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων: τι έγινε με εκείνη την ΕΔΕ για τον χρυσαυγίτη υπάλληλο του ΥΠΕΞ, ο οποίος παραδέχθηκε, ότι προσπάθησε να προκαλέσει επεισόδιο στα Ίμια, πηγαίνοντας εκεί με φουσκωτό; Διότι, ο εν λόγω υπάλληλος εμφανίζεται στη δικογραφία της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Combat 18 που εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική, όπως μαθαίνω, εμφανιζόμενος να συνομιλεί με μέλος της οργάνωσης, ο οποίος του λέει ότι «ξέρει ποιον θα έχει δικηγόρο στην ΕΔΕ». Φαντάζομαι, αν δεν έχει απολυθεί, τώρα θα πρέπει να φύγει πετώντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα