Το Μουντιάλ του 2022 θα γίνει τελικά με 32 και όχι 48 ομάδες ~Ζημιά 350 εκατ. ευρώ για τη FIFA

Με 32 και όχι με 48 ομάδες θα διεξαχθεί τελικά το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, όπως έκανε γνωστό η FIFA, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα της αύξησης απέτυχε, κυρίως λόγω αποκλεισμού από τις γειτονικές χώρες.

Η FIFA, είχε στην ημερήσια διάταξη του επόμενου συνεδρίου της στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι, την αύξηση των ομάδων, αλλά με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε

ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

Το σχέδιο του Τζιάνι Ινφαντίνο αντιμετώπιζε ένα μεγάλο γεωπολιτικό εμπόδιο με τον αποκλεισμό που επέβαλαν στο Κατάρ αρκετές γειτονικές χώρες. «Η συμμετοχή των χωρών αυτών στο τουρνουά μαζί με το Κατάρ περιλαμβάνει την άρση του αποκλεισμού, ιδιαίτερα την άρση των περιορισμών στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών», τονίζεται στην μελέτη σκοπιμότητας που υποβλήθηκε τον Μάρτιο στα μέλη του Συμβουλίου της FIFA. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με 48 ομάδες αντί για 32 θα δημιουργήσει «πρόσθετα έσοδα μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων (265–354 εκατ. ευρώ)».

Αναλυτικά, η FIFA χρειαζόταν χρήματα σε επιπλέον τηλεοπτικά δικαιώματα 120 εκατομμύρια δολάρια, 150 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα μάρκετινγκ και 90 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια.

Αυτή η μορφή με 48 ομάδες, η οποία έχει ήδη εγκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό), σημαίνει 64 με 80 αγώνες.

Η εφαρμογή της το 2022 θα απαιτούσε μια γειτονική χώρα του Κατάρ, όπως το Κουβέιτ ή το Ομάν, να φιλοξενήσουν αγώνες. «Η FIFA και το Κατάρ έχουν διερευνήσει από κοινού όλες τις δυνατότητες αύξησης του αριθμού των ομάδων από 32 σε 48 με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών», δήλωσε η δήλωση της FIFA. «Μετά από διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα