Τι θα κρίνει τη μονομαχία Αναστασιάδη – Μαλά στο β’ γύρο των προεδρικών

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον β’ γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών όπου αναμετρώνται ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς. Στον απόηχο των τελευταίων μετρήσεων των δημοσκοπήσεων, αλλά και μετά την τηλεμαχία της Δευτέρας, τα επιτελεία τακτοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν το άνοιγμα της κάλπης, ενώ μεγάλος φόβος όλων των υποψηφίων παραμένουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και η αποχή.

Νέα εντολή ζητάει

ο νυν Πρόεδρος

Ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατεβαίνει στις εκλογές της Κυριακής ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής για δεύτερη και τελευταία θητεία, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε για μια Κύπρο της «Νέας Εποχής».

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχει αναρτήσει από τις 28/12 στο Διαδίκτυο αποτελείται από 140 σελίδες, που περιγράφουν τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής πάνω στους οποίους πρόκειται να στηριχτούν οι νέες στρατηγικές που θα ακολουθήσει εφόσον ο λαός τού δώσει ξανά την εντολή διακυβέρνησης της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που αναδεικνύεται σε διακύβευμα των αυριανών εκλογών, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Κύπρος έφτασε πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό, ενώ κάνει σαφές πως βασική θέση της κυβέρνησής του είναι ένα κανονικό, ανεξάρτητο κράτος, μακριά από κηδεμόνες, εγγυητές και «χωροφύλακες».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρεται πως η Κύπρος κατάφερε με εντυπωσιακή ταχύτητα να βγει από το μνημόνιο, και να καταγράψει τις θετικές οικονομικές επιδόσεις που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Υπενθυμίζει πως η ανάπτυξη βρίσκεται στο 4%, ένα από τους πιο υψηλούς δείκτες της Ευρώπης, ενώ η Κύπρος κατάφερε να βγει και πάλι στις αγορές, τακτοποιώντας τα δημοσιονομικά της, μειώνοντας τα φορολογικά της βάρη και αποκαθιστώντας την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Ενέργεια – κοινωνικές παροχές

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, σημειώνεται πως μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες ακολουθούνται με μεγάλη προσήλωση και αποφασιστικότητα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, ενώ επιδίωξη του κ. Αναστασιάδη είναι το φυσικό αέριο και η ενέργεια γενικότερα να καταστούν σταθερή πηγή πλούτου για τη χώρα. Στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στον τουρισμό, με την έναρξη λειτουργίας πολυθεματικού καζίνου που αναμένεται να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν.

Στόχος, σύμφωνα με το πρόγραμμα Αναστασιάδη, είναι μέχρι το 2030 η προσέλκυση μέχρι και 4,8 εκατ. ξένων ποιοτικών τουριστών ανά έτος. Προτεραιότητα δίνεται στην ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση του κράτους, ώστε σε πολύ λίγα χρόνια ο πολίτης να μπορεί να πραγματοποιεί όλες του τις συναλλαγές με το Δημόσιο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στις κρατικές υπηρεσίες.

Για την ανεργία αναφέρεται πως έχει επιτευχθεί ραγδαία μείωση της στο 10%, με ξεκάθαρο πλέον τον στόχο πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020. Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεσμεύεται να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Για τις κοινωνικές παροχές αναφέρεται ότι έγιναν νέες αυξήσεις και δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες. Στόχος τα επόμενα πέντε χρόνια η περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τρόπο που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία.

Το συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής

Ο Σταύρος Μαλάς αντιμετωπίζει την κριτική για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Μαλάς προσπαθεί να προωθήσει ένα πιο αξιόπιστο προφίλ, ενώ το κυβερνητικό πρόγραμμά του το έχει ονομάσει «συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής», θέτοντας βασικό στόχο το κυβερνητικό του πρόγραμμα, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος, να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους, ενώ βάζει στρατηγικό στόχο τον σταδιακό επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

Οικονομία – ανεργία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ότι χρειάζεται ένας νοικοκυρεμένος, αναπτυξιακός και κοινωνικά ευαίσθητος προϋπολογισμός. Βασική του προτεραιότητα είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εισηγούμενος τη σύσταση Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού, στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και το κράτος.

Στην οντότητα αυτή θα μεταφέρουν οι τράπεζες τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης.

Προμετωπίδα των προτάσεων για αντιμετώπιση της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων αποτελεί η εφαρμογή αναπτυξιακού νόμου που θα συνδέει την παροχή κρατικών κινήτρων σε επιχειρήσεις με τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων ως προϋπόθεση.

Κυπριακό - ΓεΣΥ

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν αποδέχεται σε καμμία περίπτωση την όποια μορφή εγγυήσεων, ενώ όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα θα πρέπει να αποχωρήσει από την πρώτη μέρα της λύσης και αν μείνει ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων για καθαρά πρακτικούς λόγους θα πρέπει να εποπτεύεται από μια διεθνή δύναμη μέχρι να αποχωρήσει σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.

Ως προς το θέμα του ΓεΣΥ αλλά και για το κατά πόσον θα συνεχίσει, σε περίπτωση που εκλεγεί, την τρέχουσα προσπάθεια, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι το ΓεΣΥ δεν τελειώνει με την επικαιροποίηση του νόμου και σημείωσε ότι για την εφαρμογή του θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ προτείνει τη στενότερη συνεργασία και για τον λόγο αυτόν θα διορίσει προεδρικό απεσταλμένο για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στο οικονομικό κομμάτι. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να ενισχυθεί κατά τρόπο που να μην υπονομεύει τη βασική θέση της Κύπρου ότι στηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η τριμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί και υποστήριξε την επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία τερματικού, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του υποψηφίου όλοι οι άλλοι σχεδιασμοί, και κυρίως ο Eastmed, έχουν μια λογική, αλλά δεν βασίζονται σε πραγματικούς οικονομικούς όρους, δηλαδή δεν είναι βιώσιμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναστασιάδη – Μαλά,anastasiadi – mala