Ταραχή στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια- Νέα σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους αδύναμους δανειολήπτες.

Οι ενστάσεις των θεσμών πυροδοτούν εξελίξεις. Στις 15:00 θα υπάρξει νέα σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από πλευράς κυβέρνησης θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο

υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα δάνεια» είναι το ύψος του δανείου που θα τεθεί ως όριο ώστε να επιτευχθεί ο αποκλεισμός των «στρατηγικών κακοπληρωτών», δηλαδή των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν το δάνειο τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο για αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας διατηρείται στα 250.000 ευρώ και το ύψος του δανείου έως τα 130.000 ευρώ.

Ακόμα ένα κριτήριο για την ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήµατος, το οποίο αναμένεται ν ανέρχεται στα 12.500 ευρώ για τον άγαµο και στα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, µε προσαυξήσεις από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής έως και 25 χρόνια και μειωμένο επιτόκιο στο 2% και µειωµένο επιτόκιο στο 2% (σήμερα είναι 4%).

Επίσης πιθανότατα θα υπάρχει πρόβλεψη για κούρεμα του δανείου σε περίπτωση που υπερβαίνει το 120% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Πηγή: lifo.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα