Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν και Ροχανί για τη Συρία και φόντο ένα πυρηνικό εργοστάσιο

Με οικοδεσπότη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συζητούν για την κρίση στη Συρία. Ήδη στην Τουρκία έχει φτάσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που κήρυξε μαζί με τον ομόλογό του επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας

Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Ακούγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία.

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου σε μία προσπάθεια επίλυσης του συριακού ζητήματος. Όμως, οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική στρατηγική, όπως εύστοχα επισημαίνει το αμερικανική πρακτορείο «CNN».

Επισήμως οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία.

Οι τρεις ηγέτες «θα υπογραμμίσουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα