Πυκνές πολιτικές εξελίξεις μετά τις δεσμεύσεις Τσίπρα

Δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντησή του -την Παρασκευή- με τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και απάντησε σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, τόνισε πως κατά την εκτίμησή του ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται

να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Αν όμως το κάνει, τότε ο ίδιος θα προσφύγει αμέσως στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση θα λάβει τη στήριξη της Βουλής. Εφόσον όμως, δεν την υπερψηφίσουν 151 βουλευτές, παρότι δεν θα έχει συνταγματικό πρόβλημα, θα προχωρήσει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές αφού κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες, πολιτικές και οικονομικές.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόθεσή του είναι να τη φέρει στη Βουλή αμέσως μόλις ολοκληρωθούν στην πΓΔΜ οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η λύση του Μακεδονικού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.

Τέλος, σημείωσε ότι στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα».

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να μεταφέρει το βάρος των εξελίξεων στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο λέγοντας σε σχέση με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης: «Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο & δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει & πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση θα πάμε στη Βουλή & θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους. Αν δεν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει».

Περίπου 10 φορές, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να επαναλάβει ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα παίξει το «παιχνίδι» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσύροντας την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια, προφανώς, να τον δεσμεύσει δημοσίως (ηθικά και πολιτικά), επέμεινε στο ότι «δεν θα διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Εξ αυτού του λόγου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. Αυτό θα του ζητήσω». Σε μια τέτοια περίπτωση, και αν ο Καμμένος δεχόταν, θα παρέμενε υπουργός Άμυνας και απλώς δεν θα ψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ουσιαστικά, ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει το δυσκολότερο δίλημμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας καθώς όποια απόφαση και αν λάβει γνωρίζει ότι θα βγει πολιτικά τραυματισμένος.

Η κομματική του βάση τον πιέζει ασφυκτικά να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως αν διευκολύνει την κυβέρνηση να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής -λειτουργήσει δηλαδή όπως το καλοκαίρι που επέτρεψε την υπογραφή της- θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να επιβιώσουν εκλογικά οι ΑΝΕΛ.

Από την άλλη γνωρίζει πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει κοινοβουλευτικά με ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν και ενδέχεται να αναγκαστεί να συρθεί σε μια εκλογική περίοδο 3-4 μηνών χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για την ώρα συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους δηλώνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Παρασκευή. Τονίζουν ωστόσο ότι μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει και το δεύτερο ημίχρονο παραπέμποντας τόσο στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει την Παρασκευή όσο και στην προγραμματισμένη συνέντευξη του κ. Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR την ίδια ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα