Ψήφος εμπιστοσύνης με 6… μετεγγραφές, συμφωνία Πρεσπών, ανασχηματισμός οι κινήσεις Τσίπρα

Το βράδυ της Τετάρτης θα κληθούν τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και την άρση της πολιτικής του στήριξης.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία γνωστοποιεί

την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να αθροίσει τις ψήφους έξι βουλευτών που δεν ανήκουν, αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ στους 145 του κόμματός του έτσι ώστε να φτάσει στο «ψυχολογικό όριο» των 151 εδρών που ταυτοχρόνως αποτελεί και την παραδοσιακή δεδηλωμένη.

Στους υποστηρικτές της κυβέρνησης θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος Βασίλης Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά). Οι δύο τελευταίοι αναμένεται, μάλιστα, να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ αφενός λόγω της παραμονής τους στην κυβέρνηση, αφετέρου λόγω της θετικής ψήφου που θα της δώσουν. Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι η πέμπτη προσθήκη, αν και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο αναγκαίος 151ος. Προέρχεται από το Ποτάμι και στη χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταχειροκροτήθηκε όταν είπε: «Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Ανασχηματισμός μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Παράλληλα όμως το Μαξίμου θα πρέπει να κλείσει και τα υπουργικά κενά που άφησαν με την αποχώρηση τους ο Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά αλλά και ο Νίκος Μαυραγάνης όπως επίσης και οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Κατερίνα Νοτοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να έχει και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί ουσιαστικά δύο εισηγήσεις με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες.

Η πρώτη τάσσεται υπέρ των ελάχιστων αλλαγών καθώς όπως υποστηρίζουν εκτός από την θέση του Πάνου Καμμένου που ήδη ανακοινώθηκε πως θα την αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι άλλες μπορούν να καλυφθούν εκ των έσω. Πρόκειται ουσιαστικά για τέσσερις θέσεις υφυπουργών (Άμυνας, Μεταφορών, Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης) ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που δεν επιθυμούσε να το κρατήσει ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι αναπληρωτής υπουργός.

Η δεύτερη εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός, από την στιγμή που οι κυβερνητικές θέσεις που μένουν κενές είναι χαμηλής δυναμικότητας, να κάνει ένα άνοιγμα σε στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή ενόψει τον εθνικών εκλογών.

Άλλωστε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών σε εκδήλωση στην οποία μετείχαν αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς για την Συμφωνία των Πρεσπών απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συνεργασία στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται πυροδότησε τα σενάρια περί ένταξης προσώπων στην κυβέρνηση που προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο. «Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ψάχνει βουλευτές για ΚΟ ο Καμμένος

Ο Πρόεδρος τον ΑΝΕΛ κινδυνεύει πλέον να χάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην περίπτωση που διαγράψει τους δύο βουλευτές που μετέχουν στην κυβέρνηση όπως την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλης Κόκκαλη τότε θα μείνει με 5 κοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο ελάχιστος που απαιτείται προκειμένου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να συνεχίσει να έχει τα προνόμια της Κ.Ο. Είναι και ο μοναδικός λόγος που ο Πάνος Καμμένος δεν έχει διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο αλλά και τον συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι, καθώς σε αυτή την περίπτωση στους ΑΝΕΛ θα μετείχαν μόλις τρεις βουλευτές.

Ο Πάνος Καμμένος ρίχνει τα δίχτυα του στους ανεξάρτητους βουλευτές με τον Αριστείδη Φωκά που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται πιο κοντά στους ΑΝΕΛ. Ωστόσο τόσο ο Γιώργος Λαζαρίδης, όσο και Νίκος Νικολόπουλος που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, αλλά πλέον είναι ανεξάρτητοι δεν φαίνονται μέχρι στιγμής να κλείνουν την πόρτα της συνεργασίας στον Πάνο Καμμένο. Επίσης αρνητικός εμφανίζεται και ο Δημήτρης Καμμένος που εκτιμά πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενώ μπορούσε, δεν έριξε την κυβέρνηση.

Η τρίτη φάση που ολοκληρώνει το παρόντα σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που αναμένεται να συμβεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα