Ποια Nova Macedonia? Novartis!

Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Αθήνας για το Μακεδονικό το οποίο προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια ιδεολογική δεξαμενή που εκτιμάται ότι θα συρρεύσει στο Σύνταγμα, μία υπόθεση «φωτιά» αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ένας «καυτός» φάκελος που ακουμπά και πολιτικά πρόσωπα, πανίσχυρα στα κόμματά τους,

φεύγει από τη Δικαιοσύνη και παίρνει το δρόμο για τη Βουλή προκαλώντας «σεισμό» στη διαδρομή του, την ίδια ώρα κατά την οποία καταφτάνει ένα κύμα διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis γύρω από το οποίο, σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος, κατά τα πρότυπα της Siemens.

Ανώτατη δικαστική πηγή, με την οποία συνομιλήσαμε, έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες θα συνοδεύσουν το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση της Novartis που -όπως όλα δείχνουν- θα έρθει στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.

Οι ευρείες συσκέψεις που γίνονταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Άρειο Πάγο σηματοδοτούν τη βαρύτητα της υπόθεσης μιας και τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται δεν είναι μόνο μεγαλογιατροί αλλά και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων.

Παρά την άκρα μυστικότητα, που οι εισαγγελείς θέλουν να διατηρήσουν τις κινήσεις τους, οι πληροφορίες μας λένε πως έχει πια αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών ακόμη και σε κρατικούς αξιωματούχους. Πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, διαφημιστικό ακόμη και εκδοτικό χώρο που φέρονται να πήραν μέρος στο «χορό» των εκατομμυρίων που στήθηκε γύρω από την Υγεία έχουν μπει πλέον στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Το σκάνδαλο της Novartis που κράτησε δέσμια τη φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας -με μεθόδους αλά Siemens- για να κατέχει δεσπόζουσα θέση ο πολυεθνικός κολοσσός, εκτοξεύοντας τις τιμές πώλησης των φαρμάκων ή των σκευασμάτων της, καταγράφοντας ρεκόρ κερδών αποτελούσε κορυφαίο στοίχημα για τη Δικαιοσύνη που βήμα-βήμα επιδίωξε τη διαλεύκανσή του.

Η έρευνα η οποία ξεκίνησε προς τα τέλη του 2016 έχει φτάσει στο τέλος της -τουλάχιστον ως προς το βασικό της κορμό- και βρίσκονται πια προ των πυλών κακουργηματικές διώξεις και εντάλματα σύλληψης. Ο κύκλος των κατηγορουμένων, όπως μας έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή, θα είναι ευρύς ενώ αντίγραφο της δικογραφίας θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή τουλάχιστον σε ότι αφορά τρεις πρώην υπουργούς.

Εκείνο, ωστόσο, που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα της τυχόν παραγραφής για κάποιες ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι γνωστό, προσφέρει ασπίδα προστασίας στα πολιτικά πρόσωπα πάνω από τα οποία πέφτουν βαριές σκιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα