Οι εκλογές φέρνουν επιστροφές και καθυστερούν τις πληρωμές στην Εφορία

Επιστροφές άμεσα και οι πληρωμές φόρου ακόμη και έως τον Οκτώβριο του 2020, φέρνουν οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Από τα 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που εκδίδονταν μέχρι τώρα, θα φτάσουμε στα 8,8 εκατομμύρια που σημαίνει ότι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα φτάσουν κοντά στο ένα εκατομμύριο ενώ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα προσεγγίσουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου περιμένει ότι φέτος θα εισπράξει τα χρήματα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Όσο γι’ αυτούς που θα

βάλουν το χέρι στην τσέπη, ελπίζουν ότι πέρα από την καθυστέρηση που επιτρέπει ο νόμος -οι δόσεις θα είναι και πάλι τρεις διμηνιαίες αρχής γενομένης από τον Ιούλιο- θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 μηνιαίες δόσεις της κάθε δόσης ξεχωριστά. Έτσι, ο φόρος του 2019 θα μπορεί να εξοφληθεί προοδευτικά μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Οι επιστροφές φόρου του 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τα διάφορά επιδόματα που είναι συνδεδεμένα με τις φορολογικές δηλώσεις, θα λειτουργήσουν ως ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος. Ειδικά όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι σύζυγοι που δικαιούνται επιστροφής φόρου, έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν ώστε να πάρουν… σειρά προτεραιότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν οι επιστροφές φόρου θα γίνουν ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή πριν από τον Ιούνιο. Αυτό βέβαια είναι πιθανό, καθώς ακόμη και οι θεσμοί εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις ώστε να μην συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα. Τι θα γίνει από την άλλη με τις πληρωμές φόρου;

Ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Βέβαια, από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα για «σπάσιμο» των βεβαιωμένων οφειλών σε 12 δόσεις, η χρονική περίοδος αποπληρωμής μπορεί να παραταθεί ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, οφειλέτης στον οποίο θα βεβαιωθεί ποσό της τάξεως των 3000 ευρώ, θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 με μια μικρή επιβάρυνση της τάξεως των 82,72 ευρώ (σ.σ οι ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών μέσω της πάγιας ρύθμισης, επιβαρύνονται με επιτόκιο 5,05%). Το ποσό των 3000 ευρώ, θα μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις των 256,89 ευρώ. Υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής χωρίς τόκο αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει πιστωτική κάρτα με επαρκές υπόλοιπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα