Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν: «Αν μας επιτεθεί θα χτυπήσουμε γρήγορα και σκληρά 52 στόχους»

Σαφέστατο μήνυμα ότι αν χτυπηθεί αμερικανικός στόχος, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν άμεσα και σκληρά στο Ιράν σε 52 στόχους, έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές οι τοποθετήσεις από τον αμερικανό πρόεδρος ήρθαν μετά και τις επιθέσεις σε βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, όταν και έπεσαν ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν ύψωσε το λάβαρο του πολέμου για πρώτη φορά, στο τζαμί που βρίσκεται η ιερή πόλη των Σιιτών,

Κομ, και ορκίζεται εκδίκηση για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε, λοιπόν, μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι πολεμικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο διάδοχος του Κασέμ Σουλεϊμανί, ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, μετά την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας και ο πρωθυπουργός του Ιράκ συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχήΟ πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι συζήτησε το Σάββατο (04/01) την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα του και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

«Ο πρωθυπουργός έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρίγκιπα διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο οποίο συζήτησαν τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Ιράκ και η περιοχή», ανέφερε το γραφείο του Μάχντι.

«Αντάλλαξαν απόψεις για τις αναμενόμενες συνέπειες» (μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί), καθώς και για την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, ο βασιλιάς Σαλμάν τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και του δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράκ.

Συνομιλίες με το Ιράν θα επιδιώξει ο Γερμανός ΥΠΕΞΑπευθείας συνομιλίες με το Ιράν θα επιδιώξει να ξεκινήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ματαιώσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης – στα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και με διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, περιλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα «Bild am Sonntag».

Ο Μάας δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Παρά την ένταση στην περιοχή, ο Μάας είπε ότι θέλει να παραμείνουν στην περιοχή οι περίπου 120 Γερμανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι και παραμένει προς το συμφέρον της Γερμανίας και η Μπούντεσβερ (οι ένοπλες δυνάμεις) παρέχει σημαντική εκπαίδευση προς αυτόν τον σκοπό επί του πεδίου», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διέκοψαν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων λόγω της αυξημένης απειλής που αντιμετωπίζουν μετά το αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο γερμανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ο Μάας σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο ρευστή, όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Γερμανία μέχρι στιγμής.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα