Ο Ερντογάν απειλεί Μεσόγειο – Αιγαίο και ζητάει οικονομική στήριξη από τη Γερμανία

Η οικονομική κρίση βαθαίνει στη Τουρκία αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει τις γνωστές απειλές του προς Κύπρο και Ελλάδα με φόντο τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αλλά και της «Τουρκίας». Οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που η τουρκική λίρα διαγράφει μια ξέφρενη πτωτική πορεία, αναγκάζοντας έτσι τον Ερντογάν να ζητήσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά

Γερμανία

Συγκεκριμένα σε νέες απειλητικές προειδοποιήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο προχώρησε η Άγκυρα όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίμαχη αναφορά περιλαμβάνεται στο πέμπτο σημείο της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος.

Σε αυτό αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και πρόστίθεται ότι στις προσπάθειες που θα πλήττουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αλλά και της «Τουρκίας», η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά, κάνοντας χρήση όλων των μέσων».

Λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και ενόψει των φθινοπωρινών ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα αυξάνει τις πιέσεις της στην Κύπρο.

Η Τουρκία επιδιώκει τη στήριξη του Βερολίνου

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την Ε.Ε. Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του Tούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Τεράστιο κύμα προσφύγων»

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMFτονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ.

«Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασία να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά. Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα. «Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν καλές οικονομικές σχέσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Πρόβλημα η φυλάκιση έξι Γερμανών πολιτών

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία στράφηκε στην Ευρώπη είναι η κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω της κατ' οίκον κράτησης του Aμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Σε περίπτωση που τελικά η Τουρκία χρειαστεί το ΔΝΤ, η χορήγηση δανείων θα μπορούσε να αποτύχει λόγω αμερικανικής άρνησης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τις περισσότερες ψήφους λόγω του οικονομικού τους μεγέθους. Προς το παρόν βέβαια η Τουρκία αναζητεί κεφάλαια εκτός ΔΝΤ. Ελπίζει σε επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και στήριξη μέσω εγγυήσεων αυτών των επενδύσεων από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι Γερμανοί που να θέλουν να εργαστούν στην Τουρκία. Η τάση είναι να φεύγουν Τούρκοι ειδικοί για το εξωτερικό. Ενίσχυση του κράτους δικαίου και δομικές μεταρρυθμίσεις θα επηρέαζαν και τις επενδύσεις.

Γερμανοί επενδυτές προσδοκούν από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει ισχυρές εγγυήσεις για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης.

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα