Ναι στην ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος, όχι όμως μόνο στο 30%

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό, ότι ξεκινά με άμεση προτεραιότητα η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόκειται για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ προφανώς προτίθεται να διατηρήσει το υπόλοιπο 25% που βρίσκεται υπό την κατοχή

του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ταχύτητα της ιδιωτικοποίησης που εκκρεμεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια.

Αλλά είναι λάθος η απόφαση του να δοθεί μόνο το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και όχι το σύνολο του 55%. Και αυτό γιατί ούτως ή άλλως το Ελληνικό Δημόσιο μένει με ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 25% που δεν του επιτρέπει καμία παρέμβαση καθώς δεν θα έχει καν καταστατική μειοψηφία.

Κατά την πάγια άποψή μου αλλά και μετά από συζήτηση του θέματος με παράγοντες της αγοράς εκτιμώ ότι η πλήρης αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου θα ήταν πολλαπλώς συμφέρουσα για το δημόσιο.

Θα έφερνε τουλάχιστον 2,5 δισ. στα κρατικά ταμεία αντί του ενός που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί σήμερα και επίσης θα έδινε στον πλειοδότη τη δυνατότητα να έχει την απόλυτη ευθύνη ανάπτυξης της επιχείρησης με στόχο μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και τελικά πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Ελλάδα στην περίπτωση του λιμανιού στον Πειραιά με την επένδυση της Cosco.

Ταυτόχρονα δύο ακόμη επισημάνσεις: Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να ζητήσει και να πετύχει τη διατήρηση των δύο θέσεων που κατέχει σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Δεν θα του το αρνηθεί κανείς επενδυτής.Η αποκρατικοποίηση δεν σημαίνει χάρισμα του αεροδρομίου σε κανέναν. Πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά το αεροδρόμιο επιστρέφει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

Άρα, ο φόβος του πολιτικού κόστους αποτελεί για μια ακόμη φορά ανασχετικό παράγοντα για μια ουσιαστική και κερδοφόρα -για το ελληνικό δημόσιο- διαδικασία που τελικά ζημιώνει με την απώλεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τόσο κατά την αρχική αποκρατικοποίηση όσο και κατά την συνέχεια της λειτουργίας του αεροδρομίου.

Εκτός κι αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση με προαποφασισμένο πλειοδότη, κάτι το οποίο δεν θα ήθελα να πιστέψω.

Keywords
Τυχαία Θέματα