Μεγάλο συλλαλητήριο, επεισόδια, χημικά και νέα πολιτική ένταση

Νέος γύρος σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε από το μεσημέρι της Κυριακής με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, από χιλιάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για την επερχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε δυνάμεις της αστυνομίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και οι άνδρες των ΜΑΤ

απάντησαν με χημικά. Αποτέλεσμα, τραυματισμοί, διακομιδές πολιτών στα νοσοκομεία, μαχαιρώματα, βανδαλισμοί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του τόνισε πως «οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους. Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία».

Σε απάντησή του το Μαξίμου ανταπέδωσε τα πυρά χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανεύθυνο και υποκριτή. «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος είναι, αφού δε διστάζει να διχάζει τους Έλληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη Για άλλη μια φορά αποδεικνύει, επίσης, πόσο υποκριτής είναι»

Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια για τα οποία η ΝΔ ζήτησε τις παραιτήσεις Γεροβασίλη και Παπακώστα.

Από την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά αλλά και κατά τα επεισόδια τουλάχιστον τριάντα άτομα τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών εικοσιπέντε αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών αλλά και τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν δύσπνοια στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Προσαγωγές και συλλήψεις

Δώδεκα άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Μήνυση από τον Ιατρικό Σύλλογο

Προαναγγελία μήνυσης από τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών που εκφράζει την αγανάκτησή του για την ρίψη χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Όπως σημειώνει πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ θεωρεί εγκληματικό το γεγονός ότι τα επικίνδυνα αυτά χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια σε οικογένειες που διαδήλωναν ειρηνικά και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών και ηλικιωμένων. Ακόμη θεωρεί απαράδεκτο ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια γίνεται με την ανοχή και την συγκάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία ανήκει στο ιατρικό σώμα και οφείλει να προστατεύει τη Δημόσια υγεία.

60.000 διαδηλωτές και 326 λεωφορεία

Εν τω μεταξύ σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Από την πλευρά των διαδηλωτών η εκτίμηση των συγκεντρωμένων ήταν πολλαπλάσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα