Κυπριακή ΑΟΖ: Στο τεμάχιο 8 το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ

Το Σαββατοκύριακο, Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις στην περιοχή της Πάφου, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Από το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ διήλθε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Κατά το κυπριακό πρακτορείο, το αεροπλανοφόρο βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο

εντός του οικοπέδου 8.

Ακολούθως, το «Σαρλ ντε Γκωλ» κατευθύνθηκε δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το Σαββατοκύριακο, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις στην περιοχή της Πάφου, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, τα αεροσκάφη εκτέλεσαν ασκήσεις μετά από άδεια της Λευκωσίας, εξορμώντας από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέστειλε το Γιαβούζ για έρευνες στο τεμάχιο 8 στις 18 Ιανουαρίου.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι αδειοδοτημένο από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία ENI – Total.

Ευρωπαϊκές κυρώσειςΣημειώνεται ότι την Τρίτη επήλθε συμφωνία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος δύο Τούρκων υπηκόων, με αφορμή τις τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη από την ομάδα Συμβούλων Εξωτερικών Σχέσεων (RELEX) της Ε.Ε. και αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε. σε μελλοντική συνεδρίασή του.

Οι κυρώσεις αφορούν τις γεωτρήσεις τουρκικών πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η «αν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στους υδρογονάνθρακες αγνοηθούν, η Τουρκία θα απαντήσει στα ανεπιθύμητα βήματα της Ε.Ε.».

Keywords
Τυχαία Θέματα