Κυκλώνας «Ζορμπάς»: Ακραία καιρικά φαινόμενα ως την Κυριακή – Πού θα χτυπήσει (live εικόνα)

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Παρασκευή, με την έλευση του κυκλώνα «Ζορμπά» (live εικόνα).

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ξενοφών» που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ήδη πολλά, με την πυροσβεστική να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για την απομάκρυνση δέντρων και άλλων αντικειμένων. Τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική,

αλλά και σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο είναι σήμερα κλειστά, ενώ σημειώνονται και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής έχει λάβει 280 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων. Η επέμβασή της κρίθηκε απαραίτητη σε 209 από αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν σήμερα το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία, μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Πού θα χτυπήσει ο κυκλώναςΚατά το Severe Weather, ο κυκλώνας «Ζορμπάς» θα περάσει από την Κρήτη αργά το Σάββατο και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας τη Κυριακή, αφού θα πλησιάσει νωρίτερα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, τις επόμενες ώρες θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:

Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων.

Ο μεσογειακός κυκλώνας που έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας θα μας επηρεάσει σε δυο φάσεις, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα τους πολίτες.

Σε πρώτη φάση ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιαστούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά, κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην Κρήτη, πρόσκαιρα, και στις δυτικές Κυκλάδες, και θα κινηθεί βορειότερα, επηρεάζοντας τη νότια και νοτιοανατολική Αττική.

Οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο.

Μέσα στο Σάββατο, το χαμηλό θα αρχίσει και πάλι να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο νότια και ανατολική, δυτικές Κυκλάδες, Κρήτη, δυτική και κεντρική Κρήτη και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.

Μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Σαν τάση του καιρού, την Κυριακή, το χαμηλό αυτό θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται η κατάστασή του, να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.

Αναφορικά με τους ανέμους, ενώ θα εξασθενίσουν στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ και θα είναι ανατολικά, βορειοανατολικά στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση τα 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση η όποια θα είναι μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Ποια δρομολόγια πλοίων έχουν ακυρωθεί

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλα - Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου. Εκτός από τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά δεν θα λειτουργήσουν στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Χανιά και Ρέθυμνο.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τα έντονα φαινόμενα, με διακοπές ρεύματος να σημειώνονται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Βλάβη που σημειώθηκε στην Παλλήνη, επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως απεκαταστάθη.

Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.

Χωρίς ρεύμα είναι μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης πολλές περιοχές του Βόρειου Οδικού Άξονα στο νομό Χανίων από απροσδιόριστη, μέχρι στιγμής, βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις περιοχές του βόρειου τμήματος των Χανίων, όπου και λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν το Σάββατο στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Επίσης νότιοι άνεμοι, θα φτάσουν μέχρι το μεσημέρι, στο Ιόνιο τα 8-9 μποφόρ.

Αντίστοιχα, την Κυριακή, νότιοι άνεμοι, πολύ ισχυροί και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Keywords
Τυχαία Θέματα