Η πλαγιοκόπηση στο ΚΙΝ.ΑΛ. και το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές

Γράφει ο Ρατατούλης

Θέλω να σας πω ότι παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κινητικότητα στο Κίνημα Αλλαγής και για να καταλάβω πού πηγαίνει το πράγμα επικοινώνησα με άνθρωπό μου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για να με κατατοπίσει.

*****

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. πλαγιοκοπείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Επίσης σαφές είναι ότι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν πρόσωπα που συμφωνούν με τη στρατηγική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ

και άλλοι που θεωρούν ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται. Το ορόσημο, όμως, για να ξεκινήσουν πάλι οι φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως μου το έλεγε ο συνομιλητής μου, ήταν το αίτημα της Γεννηματά για πρόωρες εκλογές.

*****

Η συλλογιστική της κυρίας Γεννηματά είναι η εξής: επιδιώκει να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος, ώστε το ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι τρίτο κόμμα και ρυθμιστής των εξελίξεων, αλλά δεν θέλει να ταυτιστεί προεκλογικά είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές και πλαγιοκοπεί το ΚΙΝ.ΑΛ. για να «κάψει» την προσέγγιση με τη ΝΔ, από την άλλη η ΝΔ ξέρει ότι χρειάζεται το «ΚΙΝ.ΑΛ.» οπωσδήποτε την επόμενη μέρα, για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να εκλέξει ΠτΔ, συνεπώς δεν βιάζεται να κάψει το χαρτί της συνεργασίας και σαφώς δεν επιθυμεί προσέγγιση Χαριλάου Τρικούπη-Κουμουνδούρου.

*****

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, συνεπώς, η κυρία Γεννηματά κρίνει πως το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να υπερβεί τη σκληρή πόλωση που δεν το ευνοεί και να «επαναπολιτικοποιήσει» τη συζήτηση, με φόντο το μεταμνημονιακό πρόγραμμα. Και, κάπως έτσι, έκανε τη ρελάνς, επιδιώκοντας να κόψει το φλερτ ορισμένων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα λοξοκοιτάγματα ορισμένων άλλων προς τη ΝΔ. Διότι, στην πολιτική η μισή δουλειά είναι το timing.

*****

Και όπως κάθε τέτοια στρατηγική απόφαση, την γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι. Αυτό όμως εκνεύρισε τους «παράγοντες» του ΚΙΝ.ΑΛ. που θεωρούσαν ότι επειδή εκπροσωπούν το 5% του σχηματισμού έπρεπε να είναι εν γνώσει των σχεδιασμών της προέδρου. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ένα κόμμα όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μπορεί να διοικείται όπως ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Αυτό κάποιοι θα πρέπει να το συνηθίσουν, αλλά έτσι είναι, όταν βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο και εκλέγεις πρώτα πρόσωπα αντί να κάνεις το κόμμα.

*****

Θέλω, δε, να δω, αν το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πάει ως τις εκλογές ενιαίο. Νομίζω θα το προσπαθήσουν, αλλά δεν θα έβαζα και όλα τα λεφτά μου εκεί.

Η μαύρη τρύπα του Έβρου

Να σημειώσω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πέρασμα του Έβρου και στο ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και στις Βρυξέλλες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: αφενός, ο Έβρος είναι εκτός του πλαισίου της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και επίσης το πέρασμα είναι ευκολότερο σε σχέση με τα νησιά, τα οποία κιόλας είναι υπερφορτωμένα, σε σχέση με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πέραν των προσφύγων, όμως, περνούν και Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιχειρούν να διαφύγουν από την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

*****

Αυτό και αν έχει χτυπήσει καμπανάκια, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει άμεση συνεννόηση με την τουρκική, για να βρεθεί μια φόρμουλα απεμπλοκής. Ως προς τους πρόσφυγες, δε, μην αποκλείσετε στο άμεσο μέλλον να έχουμε ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙΝ ΑΛ, Φώφης Γεννηματά,kin al, fofis gennimata