Η ολική επαναφορά της Marfin Invesment Group κλειδώνει την Παρασκευή

Πριν από περίπου ένα χρόνο πολλοί υποστήριζαν ότι η Marfin Investment Group (MIG), χρειάζεται ένα θαύμα για να επιβιώσει.

Σήμερα, όλοι παραδέχονται ότι το θαύμα αυτό συντελείται: με σχέδιο, πρόγραμμα και μέθοδο και ότι η MIG βρίσκεται σε τροχιά ολικής επαναφοράς. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για να λυθούν οικονομικά προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν και απειλούσαν να στοιχειώσουν το

μέλλον της εταιρείας.

Και μάλιστα η MIG μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά και να σχεδιάζει για το μέλλον μια πενταετία ανάπτυξης και εξέλιξης των επιχειρήσεων του Ομίλου. Και αυτό θα σημάνει παράλληλα και ανάπτυξη στους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τον πρωτογενή με τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τον δευτερογενή με τα εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών και τον τριτογενή τομέα με την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και τελικούς καταναλωτές.

Όπως επισημαίνουν άλλωστε και τα στελέχη του Ομίλου: «Οι εταιρείες του Ομίλου θέλουμε να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια και να γίνουν οι κυρίαρχες επιλογές στις ξένες αγορές και η πρώτη επιλογή στην ελληνική αγορά. Αυτός είναι ο στόχος μας.».

Και είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει μόνα τους. Έχουν γίνει από του εργαζόμενους και τα στελέχη της MIG και φυσικά από τη διοίκηση του Ομίλου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτης Θρουβάλας αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θανάσης Παπανικολάου έχουν αναλάβει και ως τώρα έχουν πετύχει να οδηγήσουν τη MIG σε ένα ασφαλές λιμάνι, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του νέου management που μπορεί να οδηγήσει τον Όμιλο σε ολοκληρωτική ανατροπή και μεγάλη κερδοφορία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Οι καλές ειδήσεις για τη MIG ξεκινούν από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018, που έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με αυτά, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου της MIG το Α’ Τρίμηνο 2018 αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2017 και ανήλθαν στα €249,8 εκ. παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πλειονότητα των κλάδων που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές του Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών το Α’ Τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 42% και ανήλθαν στα €17,7 εκ. έναντι €12,4 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2017. Η εν λόγω αύξηση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του EBITDA σχεδόν από το σύνολο των θυγατρικών του Ομίλου.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA κατά το Α’ Τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 53% και ανήλθαν σε €14,8 εκ. έναντι €9,7 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2017.

Αντίστοιχα αναμένεται να είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Η πώληση του Υγεία

Ταυτοχρόνως η συμφωνία πριν από μερικές εβδομάδες για την πώληση του νοσοκομείου Υγεία έναντι ενός τιμήματος που κρίνεται περισσότερο από ικανοποιητικό με βάση την αποτίμηση της μετοχής του νοσοκομείου πριν από μερικούς μήνες.

Για πολλούς ο τρόπος της διαπραγμάτευσης και η συμφωνία σε ένα τίμημα που ουσιαστικά πολλαπλασίασε την αξία του νοσοκομείου μέσα σε λίγους μήνες αποτελεί ένα μάθημα σύγχρονου και αποτελεσματικού μάνατζεντ που πρέπει να διδάσκεται…

Έτσι, στις 5 Ιουλίου 2018, ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία της η MIG με τη «HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L.» (η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC CAPITAL PARTNERS» («CVC») για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ‘ΥΓΕΙΑ’Α.Ε.» («ΥΓΕΙΑ») που ανέρχεται (άμεσα και έμμεσα) σε 215,189,466 μετοχές και αντιστοιχεί σε 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ.

Το τελικό τίμημα ανήλθε στο ποσό των € 0,95 ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €204,429,933 εκατομμύρια (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των €290,455,814 εκατομμύριων για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ).

Η έγκριση της εξαγοράς της Hellenic Seaways από το Attica Group

Σχεδόν ταυτοχρόνως, η τελική έγκριση από την επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways από τον όμιλο Attica Group είναι σαφές ότι της προσφέρει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα καθιστώντας τη θυγατρική της MIG ουσιαστικό καπετάνιο αρχικά του Αιγαίου και στην πορεία της Μεσογείου.

Η αναδιάρθρωση της Vivartia

Τέλος, η αναδιάρθρωση των δανειακών συμβάσεων -ανακοινώθηκε στις 27 Ιουνίου- για συνολικό ποσό 373 εκατ. ευρώ μεταξύ του Ομίλου Vivartia και των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην εταιρεία.

Σύμφωνα, μάλιστα με τη σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί όροι της αναδιάρθρωσης είναι ιδιαιτέρως επωφελείς για τον Όμιλο, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, παράταση της λήξης των δανείων μέχρι τις 20/10/2024, καθώς επίσης και μείωση του κόστους δανεισμού του. Συνεπακόλουθα και ως απόρροια της ανωτέρω συμφωνίας, επιτυγχάνεται η βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, με θετική μεταβολή του δείκτη ρευστότητας και μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων του.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η MIG μέσα από αναδιοργανώσεις και ανακατατάξεις έχει βρει το σταθερό σχήμα που μπορεί να την οδηγήσει στο μέλλον και στην κερδοφορία. Και όλα αυτά αναμένεται να επισφραγιστούν στη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 27 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα