Δυο μέρες μετά τη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, η πρώτη επίσκεψη μεταμνημονιακής εποπτείας

Η πρώτη επίσκεψη των «θεσμών» μετά το τυπικό τέλος του Μνημονίου, στα πλαίσια της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει ήδη προαναγγελθεί έχει ήδη προγραμματισθεί.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τις εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βρίσκεται στην Αθήνα

το γνωστό κλιμάκιο των δανειστών.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας τους θα ασχοληθούν τόσο με την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και με την πρόοδο των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Επίσης θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που θα έχει ήδη κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το ζητούμενο του ελέγχου είναι το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με το μείγμα μέτρων που ήδη υπάρχει ή θα απαιτηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά αρχίζει η πρώτη μεγάλη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να μην περικόψει το 2019, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί όμως να αφήνει εμμέσως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και να καθιστά σαφές ότι ο στόχος διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένος, όπως και αυτός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι σε κάθε περίπτωση «πολύ ελαφρότερη» από ένα πρόγραμμα και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με «ομαλό» τρόπο με τέσσερις αποστολές το χρόνο -δυο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο- και σεβόμενη την «ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ελλάδας.

«Δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δε θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο και η Ελλάδα θα είναι «ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα