Δικαστήρια: Ποια λειτουργούν από 1 Ιουνίου, τι ισχύει για τα ποινικά

Μετά τις 21 Ιουνίου ξεκινά η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού. Όμως, από την απόφαση εξαιρούνται τα αυτόφωρα, η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων, η κλήρωση των ενόρκων, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων.

Ωστόσο,

από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου επαναλειτουργούν:

το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο και το Μισθοδικείο,το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια,το Ελεγκτικό Συνέδριοτα πολιτικά δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις δίκες που άρχισαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο μέσα στην περίοδο της αναστολής, «το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων».

Επιπλέον, προβλέπεται ότι «οι διασκέψεις καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων».

Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα δικαστήρια

Επιπλέον, η ΚΥΑ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό στα δικαστήρια. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου από τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους γραμματείς, τους συνηγόρους και τους διαδίκους.

Σε όλους τους χώρους θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ στις μικρές αίθουσες θα υπάρχει όριο εισερχομένων έως 25 άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα