Διήμερη μάχη στη Βουλή, βρήκε τους 151 ο Τσίπρας – Ο Δανέλλης φεύγει από το Ποτάμι

Από το μεσημέρι της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του την αρνούνται.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές καθώς δίπλα στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνταχθούν

η ανεξάρτητη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, οι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις και στον εκλεγμένο με το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη.

Ειδικά για την ψήφο του κ. Δανέλλη έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή καθώς ο βουλευτής αναμένεται να διαγραφεί από το κόμμα του. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται ζήτημα με την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι βουλευτές του Ποταμιού που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα θεωρούνται οι κρίσιμες ψήφοι για να περάσει, τώρα εκφράζουν αμφιβολίες για τη στάση τους.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα έχει απέναντι του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «κακοστημένη παράσταση».

Ο κ. Τσίπρας θα υπεραμυνθεί των όσων αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και παράλληλα αναμένεται να απαντήσει σε όσους ασκούν κριτική στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και την επίλυση στο Σκοπιανό, φέρνοντας ως παράδειγμα την «μεταγραφή» του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα στήριζε τη συμφωνία αλλά τώρα θα την καταψηφίσει, όπως ακόμα και την ένταξη βουλευτών από το Ποτάμι στην κεντροδεξιά παράταξη.

Επίσης θα κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την στάση της επιχειρεί να εμποδίσει να γίνουν πράξη τα θετικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Θα αποφύγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Πάνο Καμμένο και γι αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να αναφερθεί στα όσα πέτυχαν τα περίπου τέσσερα χρόνια που συνεργάστηκαν.

Στο στόχαστρο του Μητσοτάκη, Τσίπρας - Καμμένος

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει το πολιτικό διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων μιλώντας για μία «κακοστημένη παράσταση» στην οποία βολεύεται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος. Πάνω σε αυτή την γραμμή αναμένεται να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας προκειμένου να μην υπάρξουν τετελεσμένα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει στο κάδρο και τον Πάνο Καμμένο τον οποίο χαρακτήρισε στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 «δήθεν Μακεδονομάχο» καθώς με την στάση του έδωσε ουσιαστικά τον στυλό στον Αλέξη Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία στις Πρέσπες. Παράλληλα θα καλέσει τους βουλευτές ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να έστω την ύστατη στιγμή αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους.

Στην αντεπίθεση το ΚΙΝΑΛ μετά τα νέα ανοίγματα Τσίπρα

Το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στελέχη της κεντροαριστεράς αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Φώφη Γεννηματά που θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι εμπαίζει τους πολίτες, καθώς οι βουλευτές που τον στηρίζουν δεν έχουν καμία σχέση με το προοδευτικό μέτωπο. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως η συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ δεν είχε κανένα προοδευτικό πρόσημο, ενώ αναμένεται να ασκήσει κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συντηρητική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.

Θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός

Μετά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τον ανασχηματισμό, με τον οποίο θα καλύψει τα κενά στα υπουργεία, με στόχο τη διερεύνηση στην κεντροαριστερά.

Πέραν του υπουργείου Άμυνας, όπου στη θέση του κ. Καμμένου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, υπάρχουν μία σειρά από κενά, που είτε προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είτε από την κάθοδο κυβερνητικών μελών στο πεδίο της αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου και της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Παράλληλα ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την προώθηση και ψήφιση τεσσάρων σημαντικών για την κυβέρνηση νομοσχεδίων, καθώς θεωρούνται ως ενισχυτικά του κοινωνικού προσώπου της. Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα