Δεν θα μας κάνουν το χατίρι οι δανειστές

Γράφει ο Ρατατούλης

Θέλω να σας πω ότι, κάτι η επίσκεψη Γιουνκέρ, κάτι το Eurogroup που έγινε χθες Παρασκευή, μου άνοιξε η όρεξη και άρχισα να ψάχνω, τι πρόκειται να γίνει με την Ελλάδα αμέσως μετά το τέλος του Μνημονίου. Εντάξει, το δέχομαι, τα ερωτήματα αυτά είναι σαν τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, δύσκολα ως προς την απάντηση, αλλά ιδιαίτερα συναρπαστικά.

*****

Αυτό που εισπράττω από όλες τις πλευρές είναι

ότι ο διάδοχος του Σόιμπλε, ο Όλαφ Σολτς από το Αμβούργο, στον οποίο ήλπιζε η κυβέρνηση, έχει στυλώσει τα πόδια και θέλει ελάφρυνση χρέους έναντι εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων. H στάση του δεν είναι δύσκολο να αναλυθεί, για όσους καταλαβαίνουν. Η θέση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι εύκολη, καθώς τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν από τις περυσινές κάλπες στραπατσαρισμένοι. Συνεπώς, δεν μπορούν να αναλώσουν πολιτικό κεφάλαιο σε αντιπαραθέσεις για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Σολτς να υιοθετεί τις πάγιες γερμανικές θέσεις που κανέναν δεν «χαλάνε» στο Βερολίνο.

*****

Μου λένε, δε, ότι αυστηρή είναι επίσης τόσο η στάση της Λαγκάρντ όσο και του Ντράγκι. Εντάξει, η Λαγκάρντ έχει μεν ανά χείρας τις βελτιωμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, αλλά παρασκηνιακά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη «χαλάρωση» μετά τον Αύγουστο, ενώ ζητά και πιο σοβαρή ελάφρυνση χρέους. Ο, δε, Ντράγκι, επειδή βλέπει τον καθρέφτη της οικονομίας, δηλαδή τις τράπεζες, υιοθετεί με τη σειρά του μια σκληρή γραμμή, ενώ μου λένε ότι στη Φρανκφούρτη υπάρχει και ενόχληση για τον τρόπο μεταχείρισης του Γιάννη Στουρνάρα από την κυβέρνηση.

*****

Κάπως έτσι, το έργο το έχει καταλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμενος ότι μετά το τέλος του προγράμματος η επιτήρηση θα είναι πολύ αυστηρότερη σε σχέση με άλλες χώρες, με συχνότερες επισκέψεις των θεσμών.

*****

Θα μου πείτε, γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Γιατί, αν δεν το έχετε καταλάβει, το πόσο σκληροί θα είναι οι δανειστές την επόμενη μέρα θα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών. Με άλλα λόγια, μην ξεγράφετε και το ενδεχόμενο να έχουμε κάλπες το φετινό φθινόπωρο, εφόσον το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για το επόμενο διάστημα είναι πολύ ασφυκτικό. Πάντως, θα το παλέψει ο πρωθυπουργός. Τι θα καταφέρει, δεν παίρνω και όρκο…

Στήνεται συριζαϊκό κανάλι

Θα το δείτε στις οθόνες σας πολύ σύντομα: τοπικό κανάλι, εδώ στην Αττική, το οποίο όμως έχει σημαντική τηλεθέαση, θα αλλάξει φυσιογνωμία και θα γίνει εντελώς φιλο-ΣΥΡΙΖΑ. Τα δοκιμαστικά εκεί ολοκληρώθηκαν, έχει προσληφθεί μια σειρά δημοσιογράφων φιλικών προς το Μαξίμου, ενώ έχουν αλλάξει και τα πρόσωπα στα δελτία ειδήσεων του σταθμού. Μάλιστα, στο εν λόγω κανάλι έχει ξεκινήσει να υπάρχει ροή χρήματος από πολύ γνωστό επιχειρηματία, αν και τα χρήματα, με τα οποία συμφώνησαν οι δημοσιογράφοι δεν είναι πολλά. Στην ομάδα των δημοσιογράφων περιλαμβάνονται, δε, όπως μου έλεγαν και εντελώς εξόφθαλμες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα πρώην σύμβουλος υπουργού, ο οποίος τώρα θα κάνει τον ακομμάτιστο δημοσιογράφο.

Ο κύβος ερρίφθη

Ο κύβος για κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας έχει ριφθεί, ανεξάρτητα με το τι λέει το περιβάλλον του Γιώργου Πατούλη. Τώρα, τι θα κάνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου είναι ακόμα ασαφές. Όσο για την πιο γνωστή φήμη στα χείλη όλων των παροικούντων τη ΝΔ, ότι δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο των Χανίων για να μην είναι στο ίδιο κάδρο με τον γιο της, στην Α’ Αθηνών δηλαδή, δεν είναι αστήρικτο, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν θα μας κάνουν το χατίρι οι δανειστές,