BMW X3 xDrive 20d: Με φόρα από το μέλλον

Γράφει ο Φίλιππος Ντάσκας*

Δύσκολο να το σκεφτεί κανείς, όμως η BMW X3 είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας το -πλέον πολύ μακρινό- 2003, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πριν. Τότε, η X3 εμφανίστηκε ως μια… baby X5, καλλιεργώντας το δικό της φανατικό κοινό υπό τις αιγίδες του μεγαλύτερου (και ιδιαίτερα επιτυχημένου) αδελφού της.

Τα χρόνια όμως έχουν περάσει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει

σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η Χ3 να μην εξαρτάται από τον… ίσκιο της Χ5 και, αντίθετα, να διεκδικεί τη δική της θέση στον ήλιο.

Για να μπορέσει να επιτύχει στην αποστολή της, η BMW είναι ξεκάθαρο πως έχει θέσει στη διάθεσή της ολόκληρο το οπλοστάσιό της. Η τρίτη γενιά του βαυαρικού SAV, όπως το αποκαλεί η φίρμα, μπορεί να μην είναι ιπτάμενη, τεχνολογικά όμως, είναι έτη φωτός μπροστά απ’όσο φανταζόμασταν σε εκείνες τις αγνές, αθώες εποχές του μακρινού 2003.

Καταρχάς, σχεδιαστικά είναι απείρως πιο εντυπωσιακή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές της. Δείχνει ώριμη και επιβλητική, με την μεγάλη σε μέγεθος διπλή γρίλια εμπρός να δένει αρμονικά με τα σφηνοειδή φωτιστικά σώματα, τα οποία, διακριτικά αλλά εμφανώς δείχνουν τη LED τεχνολογία τους. Η νέα X3 δεν είναι πλέον εμπνευσμένη από την X5, είναι η X3. Είναι μοναδική, είναι δυναμική, είναι μοντέρνα και είναι - πλέον - αυτόφωτη.

Και η είσοδος στην καμπίνα φανερώνει ακόμα περισσότερο τη νέα πραγματικότητα, καθώς σε υποδέχεται πολυτέλεια και άνεση, το επίπεδο των οποίων είναι ασύγκριτο. Η σχεδίαση είναι ενδιαφέρουσα και προσεγμένη, με μικρές λεπτομέρειες να υποδηλώνουν την προσήλωση της BMW σε ένα ανώτερο επίπεδο ποιότητας και παρεχόμενων ευκολιών.

Το πάτημα του μπουτόν εκκίνησης φανερώνει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων, πλήρως διαμορφούμενο στις απαιτήσεις πληροφόρησης του οδηγού, το head up display ζωντανεύει και μαζί του και ολόκληρο το αυτοκίνητο, μολονότι ο οδηγός νιώθει τα απολύτως απαραίτητα, χάρη στην απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση αλλά και στη διαχείριση των κραδασμών.

Και, σιγά-σιγά, αρχίζεις να ανακαλύπτεις τον έλεγχο διαφόρων συστημάτων και, διστακτικά στην αρχή, τα δοκιμάζεις. Και η μοναδική Χ3 αποκτά δική της ζωή, δική της ατζέντα, πάντα προσανατολισμένη στην ασφάλεια όλων, μέσα κι έξω από το αυτοκίνητο. Το τιμόνι έχει τη δυνατότητα να κρατάει την πορεία του οχήματος σε αυτοκινητόδρομο (αν και χρειάζεται πάντα τα χέρια του οδηγού στο τιμόνι και την προσοχή του αδιάσπαστη), το cruise control ελέγχει την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το ηχοσύστημα χωρίς πάτημα κουμπιού, απλά με χειρονομίες (που θέλουν κάποια συνήθεια ώστε να μην παρεξηγούνται οι οδηγοί άλλων οχημάτων!). Το μέλλον είναι εδώ.

Ωστόσο κατά τ’άλλα, μιλάμε για μια γνήσια BMW. Ένα πάτημα στο sport mode και όλη η X3 μετατρέπεται σε ένα σπορ εκτός δρόμου, με άψογα ζυγισμένο τιμόνι με θετική αίσθηση, άμεσο γκάζι χάρη και στα πλούσια 400 Nm ροπής του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα και το τάχιστο 8-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Τα επίπεδα πρόσφυσης είναι υψηλά και η X3 δε χάνει ποτέ τη συγκρότησή της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ωθώντας τον οδηγό να μετατρέψει την οδήγηση σε στροφές σε μία διασκεδαστική εμπειρία.

Κι από την άλλη, οι εκτός δρόμου ικανότητες δεν λείπουν, καθώς η Χ3 είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στις περιπετειώδεις παρορμήσεις του οδηγού, αν και το focus είναι σαφώς στις εντός δρόμου διαδρομές, όπως δείχνει και το εντυπωσιακό πακέτο M Sport.

Μα έστω κι έτσι, η BMW βοήθησε την Χ3 να κάνει ένα μεγάλο και συνάμα αποφασιστικό άλμα, αφενός στη διεκδίκηση της δικής της θέσης, αφετέρου συνολικά στο μέλλον. Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα premium εκτός δρόμου, με τεχνολογία που σε αφήνει με ανοικτό το στόμα να σκέφτεσαι πως, αν είναι έτσι το παρόν, το μέλλον τι άλλο θα φέρει;

*Ntokoumenta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα