Audi Q8 2019: Η Ώρα της (Ψηλότερης) Κορυφής

Γράφει ο Φίλιππος Ντάσκας*

Μπορεί να το περιμέναμε αρκετό καιρό και φυσικά η Audi φημίζεται για τα… σφραγισμένα χείλη της, ωστόσο πλέον είναι εδώ και είναι επίσημο!

Το νέο Q8, το κορυφαίο σπορ εκτός δρόμου της Audi κάνει και επίσημα την εμφάνισή του, βασισμένο στο Q8 Sport concept του 2017 και παρουσιάζοντας ένα άλλο, πιο δυναμικό πρόσωπο που «πατάει» στην εντυπωσιακή εμφάνιση

και φυσικά και στην προηγμένη τεχνολογία.

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, που είναι και το ήμισυ του παντός σε αυτή την κατηγορία, η Audi έχει κινηθεί σε μυώδεις και εντυπωσιακές φόρμες, με την έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος να θυμίζει περισσότερο κουπέ. Η εμπρόσθια μάσκα είναι εντυπωσιακή, σχεδόν τρισδιάστατη, με τα εξίσου εντυπωσιακά φώτα να την πλαισιώνουν αρμονικά.

Η όλη στάση του αμαξώματος φαίνεται να είναι… ορμητική προς τα εμπρός, υποδηλώνοντας και την προθυμία του αυτοκινήτου για σπορ οδηγική εμπειρία, ενώ οι σμιλεμένες πλαϊνές επιφάνειες με τις πόρτες να μην διαθέτουν πλαίσιο, οδηγούν σε ένα άρτια διαμορφωμένο πίσω μέρος, όπου κυριαρχεί η κατά πλάτος γραμμή των φωτιστικών σημάτων που κάνει το Q8 να δείχνει φαρδύ και επιβλητικό.

Το μοτίβο αυτό συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου η Audi έχει δώσει τα ρέστα της για τη διαμόρφωση ενός κλίματος τεχνολογικής υπεροχής. Οι εντυπωσιακές επιφάνειες (και πάλι με έμφαση σε γραμμές στον οριζόντιο άξονα), ο κρυφός ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι άπειρες ψηφιακές οθόνες ελέγχου (εντάξει, όχι άπειρες, αλλά και πάλι περισσότερες απ’όσο θεωρείται νόρμα), ακόμα και η προσοχή στις επενδύσεις της οροφής κάνουν το Q8 να ξεχωρίζει, ενώ οι χώροι είναι άπλετοι, χάρη και στο μεταξόνιο των τριών μέτρων!

Με δεδομένο πως μιλάμε για Audi (και δη εκτός δρόμου), το σύστημα τετρακίνησης είναι, προφανώς, quattro (με κατανομή ροπής εμπρός-πίσω 40-60 στην βασική του διαμόρφωση, που αλλάζει εφόσον παραστεί ανάγκη καλύτερης πρόσφυσης), ενώ η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων εμπρός και πίσω είναι κατασκευασμένη σε μεγάλο βαθμό από αλουμίνιο, διαθέτοντας και ενεργή αερανάρτηση στο στάνταρ εξοπλισμό με τέσσερις βαθμίδες λειτουργίας ανάλογα με τη διάθεση οδήγησης. Μάλιστα, το ύψος της ανάρτησης μπορεί να μεταβληθεί κατά σχεδόν 9 εκατοστά, ενώ συμπληρώνεται ιδανικά από την προαιρετική τετραδιεύθυνση για περισσότερη ευελιξία και σπορ συμπεριφορά.

Κατά την έναρξη της καριέρας του, το νέο Audi Q8 θα εφοδιάζεται κατ’αποκλειστικότητα με τον 3.0λιτρο TDI των 285 ίππων με τα πλούσια 600 Nm ροπής (έκδοση Q8 50 TDI), που ωθεί το μεγάλο SUV στα 100 km/h σε 6.3 δευτερόλεπτα και διαθέτει ένα ελαφρύ υβριδικό σύστημα 48 βολτ που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης κατά 0.7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, δύο ακόμα επιλογές θα είναι διαθέσιμες, η πρώτη θα είναι και πάλι ο 3.0λιτρος TDI, αλλά αυτή τη φορά με απόδοση 230 ίππων και η δεύτερη ο κορυφαίος 3.0λιτρος βενζίνης TFSI στους 340 ίππους. Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με 8-τάχυτο αυτόματο tiptronic κιβώτιο.

Το εντυπωσιακό Audi Q8 αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του πορεία το ερχόμενο φθινόπωρο, σε τιμές που πιστεύουμε πως θα είναι απόλυτα ανταγωνιστικές με αυτές της BMW X6, απέναντι από την οποία και τοποθετείται!

*Ntokoumenta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα