Βάρη και ελαφρότητες
Ποιος κουβαλάει τα βάρη των εφαρμοσμένων πολιτικών και ποιος μας κάνει πλάκα; Όταν για όλες τις πολιτικές λαθροχειρίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτάσσεται το επιχείρημα των «διαχρονικών παθογενειών», δεν επιχειρείται απλά μια οδός διαφυγής από την επικίνδυνη περιοχή του εκάστοτε σκανδάλου, αλλά μια μεταβίβαση των βαρών σε αυτούς που ευθύνονται λιγότερο: στους πολίτες. Άλλοτε γιατί οι πολίτες δεν κατάλαβαν κάτι καλά (που το ξέρουν σε βάθος μόνο οι «μάγοι-θεραπευτές» του επιτελείου) και άλλοτε γιατί οι πολίτες, εν μέρει ή εν τω όλω, ευθύνονται για τις πολιτικές. Το αποτέλεσμα
Θυμηθείτε μόνο το «Μαζί τα φάγαμε». Ήταν το συντριπτικό επιχείρημα διαφυγής από τις ευθύνες της ελληνικής χρεοκοπίας και των κυβερνητικών αποτυχιών. (Ο Θ. Πάγκαλος δημιούργησε σχολή σκέψης επ’ αυτού, στην οποία προσχώρησε η κλίκα Μητσοτάκη.) Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η Ν.Δ. και το πάλαι ΠΑΣΟΚ -που είχαν κυβερνήσει τη χώρα από το 1974 έως το 2014- δεν είχαν καμία ευθύνη για τίποτα. Στον πυρήνα αυτής της σκέψης δρουν σήμερα άνθρωποι εξουσίας που «παλεύουν» με τις ενοχές τους για τις εξαπατήσεις εις βάρος της χώρας τους και του λαού της, με στερεοτυπικές αφηγήσεις ντυμένες με άκομψα διανοητικά σκουπίδια.
Οι ίδιοι άνθρωποι ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τη βαθύτερη διερεύνηση των παθογενειών. Ούτε σκέψη για την αντιμετώπισή τους. Έτσι, οι ίδιες ιδέες και λαθροχειρίες υπάρχουν μέσα από την ελαφρότητα που τους δίνει η εξουσία (authority). Και οι ίδιοι «μάγοι-θεραπευτές» φροντίζουν να νοηματοδοτούν το πλιάτσικο και την αδιαφορία τους, ως νοικοκύρεμα, πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια, ευημερία κοκ.
Ούτε νοικοκύρεμα υπάρχει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα. Τουλάχιστον όχι όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός. Αντίθετα, υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια, ενεργειακή κρίση, πόλεμος, περιφερειακές συγκρούσεις, ανασφάλεια, τραμπισμός και Νετανιάχου. Στην Ελλάδα υπάρχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δικά της σκάνδαλα. Παρακολουθήσεις, Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ταμείο Ανασυγκρότησης, προσωπικό πλουτισμό, πλιάτσικο και… μεταρρυθμίσεις του τύπου «διπλασιάζουμε τους μισθούς των επισκόπων για να μην είναι υποδεέστεροι των μουφτήδων». Στον αντίποδα των ωραιοποιήσεων, στην Ελλάδα της δημογραφικής βόμβας, πάνω από το 60% νέων ηλικίας 17-30 ετών δεν βλέπει τη χώρα ως ασφαλές περιβάλλον, ως προοπτική μέλλοντος, με την ακρίβεια, τη στέγαση και τους χαμηλούς μισθούς να κυριαρχούν στις ανησυχίες τους.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι μετά το 1989 -μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού- ο πειρασμός της θριαμβολογίας ήταν ακαταμάχητος στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ – και σωστά. Στη Δύση κάποιοι προέβλεψαν το «τέλος της Ιστορίας». Αλλά εάν ο τότε ορίζοντας ήταν πλασμένος με υλικά ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ελεύθερων αγορών, αυτό το όνειρο σήμερα δεν υπάρχει σε καμία χώρα.
Προφανώς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 που ελευθέρωσε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες από ένα θλιβερό και παρωχημένο σύστημα, η Δύση (οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση) είχε τη δυνατότητα να αναπλάσει τον κόσμο με βάση κάποιους συμφωνημένους κανόνες. Δεν το έκανε. Γι’ αυτό, σήμερα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ζει σε ειδυλλιακή κατάσταση.
Αυτό που δεν καθορίστηκε τότε ήταν οι κανόνες. Οι περισσότεροι κάθισαν στις πολυθρόνες τους και αλληλοσυγχαίρονταν που κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχασαν όμως την ειρήνη. Ο Κούντερα στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» είχε υποστηρίξει ότι η αντίθεση μεταξύ ελαφρότητας και βάρους είναι «η πιο διφορούμενη από όλες». Αλλά δεν υποστήριξε ότι η ζωή δεν έχει νόημα. Απεναντίας, σκέφτηκε ότι η ζωή έχει μαζί και βάρη και ελαφρότητες. Μπορεί να είναι μάταιο να τα διαχωρίζουμε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να τα κατανείμουμε δικαιότερα. Ιδού ένα καλό προεκλογικό στοίχημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ταυτότητες: Μέχρι πότε ισχύουν οι παλιές – Τι ισχύει μετά τις 3 Αυγούστου για όσους δεν βγάλουν τις νέες
- Το συμπλήρωμα που έπαιρναν εκατομμύρια άνθρωποι και το εύρημα που αιφνιδίασε τους επιστήμονες
- Σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν μεγάλο εκτροχιασμό τρένου κοντά στο Μονμάουθ, μπλοκάροντας τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές του BNSF.
- Αίγιο: Αναζητείται και συνεργός για τη δολοφονία της 54χρονης και του γιου της
- «Χτυπά» ο Έμπολα: Πάνω από 200 νεκροί και φόβοι για ανεξέλεγκτη εξάπλωση
- Vance pulls out of Switzerland trip as u.s.–Iran deal faces its first major test
- Κλοπή καλωδίων προκαλεί προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων στην Ιταλία.
- Ηράκλειο: Νεκρός άνδρας δύο ημέρες αφότου απορρίφθηκε από τον ΕΟΠΑΕ η έκτακτη εισαγωγή του
- Η επιχείρηση προσέγγισης Καραμανλή, ο Πολάκης που βλέπει ηγεσία και η αφύπνιση Μεϊμαράκη
- Ερωτήματα για το διπλό φονικό στο Αίγιο: Ο λεκές, τα νέα δεδομένα για τον Ιταλό και η απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Politico: Ενόχληση Μακρόν και Μερτς για το «άνοιγμα» προς τον Πούτιν – Χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα η Ε.Ε.
- Ξεκινάει η μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μεταξύ των «Φίλων της Συνοχής» και των «Τσιγκούνηδων του Βορρά»
- Κέντρα επιστροφής μεταναστών: Επιστολή 19 κρατών προς τους ευρωπαϊκούς φορείς για επίσπευση των διαδικασιών
- Πανελλαδικές 2026: Τα θέματα και οι απαντήσεις στα Γερμανικά
- Ο Bad Bunny έβγαλε 1 δισ. από τις συναυλίες του και έγραψε ξανά ιστορία!
- Βρετανία: Φαβορί ο Μπέρναμ για τη διαδοχή του Στάρμερ – Πώς θα μπορούσε να τον ανατρέψει;
- Πόσο κοστίζει η κοροϊδία;
- ΠΑΣΟΚ: Οι 8 «φρουροί της Αττικής» που δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές
- Δύσκολα γενέθλια για την Κάγια Κάλας: Σταμάτησε να της μιλάει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
- Αντί προστασίας, τους άλλαξαν τα φώτα…
- Τελευταία Νέα efsyn
- Βάρη και ελαφρότητες
- Ανάμεσα σε δύο παρτίδες τάβλι
- Κέντρα επιστροφής μεταναστών: Επιστολή 19 κρατών προς τους ευρωπαϊκούς φορείς για επίσπευση των διαδικασιών
- Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο δήμος Σιθωνίας κατά του ΔΕΔΔΗΕ για την ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Νικήτης
- Κόκκινα δάνεια: Η πρώτη αντίδραση των servicers για την απόφαση του Αρείου Πάγου
- Πόσο κοστίζει η κοροϊδία;
- Πανελλαδικές 2026: Τα θέματα και οι απαντήσεις στα Γερμανικά
- Corporate fans και κουραφέξαλα
- Βρετανία: Φαβορί ο Μπέρναμ για τη διαδοχή του Στάρμερ – Πώς θα μπορούσε να τον ανατρέψει;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη 53χρονος στον Πειραιά για πλαστά χαρτονομίσματα και παράνομη οπλοκατοχή
- Οι καλύτερες οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα για το καλοκαίρι 2026
- Ρόδος: Φιλόζωοι έσωσαν αλεπουδάκι που υπέφερε από θερμοπληξία
- Γιορτή Λήξης Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Ι.Μ.Π. (φωτο)
- Τιμές στην αντλία: Οι διεθνής τιμές επιστρέφουν στα επίπεδα προ πολέμου
- «Τα παιδιά μας δολοφονούνται σε σχολική γιορτή» - Κόλαφος o Εισαγγελέας για τον 11χρονο Μάριο
- Πράκτορας ICE σώζει 6χρονο κοριτσάκι με CPR – Δείτε το βίντεο
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει η προθεσμία για τη δήλωση – Τα πρόστιμα που απειλούν τους ιδιοκτήτες
- Το συμπλήρωμα που έπαιρναν εκατομμύρια άνθρωποι και το εύρημα που αιφνιδίασε τους επιστήμονες



