Το προσκύνημα

10:42 17/11/2017 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Το προσκύνημα. Video of Το προσκύνημα. 17.11.2017, 09:51

Το 1983, δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τρεις μαθητές της Γ' Λυκείου, ο Αντώνης, ο Πάνος και η υπογράφουσα, αποφασίζουν να γράψουν ένα κείμενο για το τι συμβολίζει για αυτούς το Πολυτεχνείο και να το διαβάσουν στον εορτασμό της 10ης επετείου από τον ξεσηκωμό των φοιτητών, χωρίς ο σύλλογος των διδασκόντων να γνωρίζει εκ των προτέρων το περιεχόμενό του, όπως και έγινε. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το κείμενο:

Το κίνημα του Πολυτεχνείου έχει

καθαρά κοινωνικές καταβολές και η στρατιωτική δικτατορία ήταν μόνο η αφορμή της εξέγερσης και όχι η αιτία, όπως θέλουν να πιστεύουν οι διάφοροι φορείς και τα κόμματα. Οι νέοι τότε είχαν συλλάβει τον ψεύτικο χαρακτήρα της κοινωνίας, την αντιφατικότητά της, την καταναγκαστική πρακτική της. Η επαναστατικότητά τους, που είχε περάσει στο απωθημένο, εκδηλώθηκε τότε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαν προηγηθεί πολλά κινήματα: το ειρηνιστικό κίνημα που ξεκίνησε με τον πόλεμο του Βιετνάμ, το κίνημα των χίπις, το οποίο εκτός των ειρηνιστικών είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, το κίνημα του Γαλλικού Μάη του '68 με τις καταλήψεις των πανεπιστημίων και των εργοστασίων.
Αν σκεφτεί κανείς τις κοινωνικές καταβολές που είχε το κίνημα του Πολυτεχνείου, εύλογα θα αναρωτηθεί αν το Πολυτεχνείο έκλεισε μια περίοδο ή προσήμανε μιαν άλλη. Εμεις νομίζουμε ότι το Πολυτεχνείο εγκαινίασε μια περίοδο διαδικασιών που στοχεύουν στην ουσιαστική αλλαγή της κοινωνίας και στην εξάλειψη των αντιφάσεών της.

ΥΓ. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα θυμάμαι πόσο έτρεμαν τα χέρια μου όση ώρα το διάβαζα...

ΥΓ.1 Για να συμφωνήσουμε ως προς το περιεχόμενο ενός κειμένου που καταλάμβανε μιάμιση σελίδα τετραδίου συζητούσαμε επί ένα μήνα!

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα