Το γελαστό παιδί

11:00 22/5/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Το γελαστό παιδί (Brendan Behan & Μίκης Θεοδωράκης) Video of Το γελαστό παιδί (Brendan Behan & Μίκης Θεοδωράκης) 22.05.2018, 10:21

22 Μαΐου 1963, Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος ένα μήνα πριν -αψηφώντας την απαγόρευση της Αστυνομίας- πραγματοποίησε μόνος του την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, έχει μόλις τελειώσει την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Εξω από το κτίριο όπου γινόταν η εκδήλωση η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί από την «αντισυγκέντρωση» των παρακρατικών.

Ο Λαμπράκης παίρνει το μικρόφωνο και λέει: «Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του έθνους και του λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου».

Παίρνει διαβεβαιώσεις από έναν μοίραρχο ότι η περιοχή έχει εκκαθαριστεί. Μαζί με κάποια άτομα αρχίζει να διασχίζει τον δρόμο για να φτάσει στο ξενοδοχείο του στο απέναντι πεζοδρόμιο. Δεν πρόλαβε. Ένα τρίκυκλο με τον Σπύρο Γκοτζαμάνη οδηγό και τον Μανώλη Εμμανουηλίδη στην καρότσα -δύο «εκλεκτά» μέλη του υποκόσμου της Θεσσαλονίκης και παρακρατικών οργανώσεων- περνάει δίπλα του με μεγάλη ταχύτητα και ο Εμμανουηλίδης τον χτυπάει με ένα λοστό στο κεφάλι.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης σωριάζεται στο έδαφος αιμόφυρτος. Μεταφέρεται βαρύτατα τραυματισμένος στο ΑΧΕΠΑ, όπου τέσσερις μέρες μετά ξεψυχάει.

«Ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή

σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί...»

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα