Τα Grammy και ο σεξισμός

20:20 1/2/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ grammy-vr.jpg AP Photo 01.02.2018, 19:59 | Ετικέτες: Grammy, μουσικοί, συγκροτήματα Συντάκτης: efsyn.gr

Στην εποχή όπου το κίνημα #metoo μεγαλώνει και ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν θάρρος να μιλήσουν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και του σεξισμού, η διοργάνωση των βραβείων Grammy, μάλλον παίρνει κάκιστο βαθμό σε θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Φωνές ακούστηκαν και πριν από την 60η τελετή των βραβείων, όμως, αργότερα έγιναν περισσότερες και, στο τέλος, ήρθε και ο πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης για να βάλει το… κερασάκι στην τούρτα.

Ο Neil Portnow βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής μετά τη δήλωσή του πως, εμμέσως πλην σαφώς, οι γυναίκες φταίνε που δεν έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στα βραβεία.

Για την ακρίβεια δήλωσε ότι «οι γυναίκες που έχουν τη δημιουργικότητα στην καρδιά και στην ψυχή τους, που θέλουν να είναι μουσικοί, μηχανικοί, παραγωγοί και να ανήκουν σε αυτή τη βιομηχανία σε επίπεδο στελεχών, πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα».

Τα λόγια του αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλές γυναίκες μουσικούς και τραγουδίστριες, ενώ ήδη κατά τη διάρκεια της τελετής δεν έλειψαν οι δηλώσεις από τις Cyndi Lauper, Lady Gaga πως θα εργαστούν για να είναι ακόμη μεγαλύτερη η γυναικεία εκπροσώπηση στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Η Pink δήλωσε ότι «Οι γυναίκες ανεβάζουν ταχύτητα από τα βάθη των αιώνων» σε ανοικτή της επιστολή προς τον Portnow, ενώ η Kelly Clarkson τον αποκάλεσε «διαταραγμένη ψυχή».

Μια άλλη μουσικός η Vanessa Carlton κάλεσε τους χρήστες του Διαδικτύου να υπογράψουν αίτημα για την παραίτησή του, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Τα στατιστικά, πάντως, δεν δικαιώνουν καθόλου τον Portnow, καθώς ο αποκλεισμός των γυναικών από την εκπροσώπηση στα βραβεία δεν είναι μόνο φετινό περιστατικό. Στην τελευταία απονομή στις είκοσι βασικές κατηγορίες μόνο ένα βραβείο δόθηκε σε γυναίκα ή γυναικείο συγκρότημα.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στα Grammy είναι μόλις 9%.

Φέτος η Lorde, ένα από τα κορυφαία ονόματα παγκοσμίως και υποψήφια για το βραβείο του album της χρονιάς αρνήθηκε να τραγουδήσει στην τελετή. Ο λόγος ήταν πως, σε αντίθεση με πολλούς άνδρες καλλιτέχνες, δεν της προτάθηκε να εμφανιστεί μόνη της, αλλά να τραγουδήσει μαζί με άλλους ένα κομμάτι tribute στον Tom Petty.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βραβεία ο Bruno Mars, την παράσταση η Χίλαρι Τα πέντε υποψήφια τραγούδια για Όσκαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα