Στεγάζοντας άστεγες αλήθειες
Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Απέξω, το πέμπτο στη σειρά βιβλίο του Αχιλλέα ΙΙΙ, επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίμηση του πολυσχιδούς συγγραφέα στη μικρή φόρμα. Από το παιγνιώδες -και εξαντλημένο πλέον- Κομπλεξικό, τον Παραχαράκτη, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και Νουβέλας, και τον Δεσμοφύλακα, μέχρι το πρόσφατο Τέλος πάντων, ο Αχιλλέας ΙΙΙ δοκιμάζει με την πένα του τις αντοχές των καθιερωμένων όψεων του κόσμου (και της γλώσσας), ξηλώνοντας τετριμμένες αξίες και ντύνοντας την πραγματικότητα με πρωτότυπες και απρόσμενες φορεσιές.
Στη νέα
Στο δεύτερο διήγημα ο κεντρικός ήρωας χτυπάει ένα μαρμάρινο αντικείμενο πάνω σε μια σκαλωσιά την ίδια ώρα κάθε μέρα, κρούσεις που ένας άντρας στην άλλη άκρη της γης καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει ως σήματα μορς, κρυπτογραφημένα μηνύματα που περιέχουν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του άστεγου άνδρα, ο οποίος, μέσω αυτής της απρόσμενης επικοινωνίας, καταφέρνει να ανακτήσει το ξεχασμένο του όνομα. Ο ήρωας της ιστορίας «Από μακριά» μιλάει στη θάλασσα σε μια γλώσσα ξένη, ακατανόητη στους ανθρώπους του τόπου όπου βρέθηκε, της τραγουδάει στη δική του γλώσσα και το τραγούδι του έρχεται καθημερινά να ακούσει ένα αδέσποτο σκυλί.
Οι αδέσποτοι και ανέστιοι ήρωες της συλλογής μιλούν και ο συγγραφέας τούς αφουγκράζεται και μεταφέρει τα μηνύματά τους στον αναγνώστη όχι με τον τρόπο ενός κοινωνικού μυθιστορήματος αλλά με αυτόν του μύθου, της μεταφοράς, της αλληγορίας. Παρότι είναι φανερό πως η δύναμη που κινεί την πένα του είναι αυτή της συμπάθειας, της επιθυμίας για κατανόηση, ο Αχιλλέας ΙΙΙ, ενώ ασφαλώς μάχεται τη δαιμονοποίηση του ξένου, του διαφορετικού, δεν χαρίζεται στους ήρωές του. Δεν τους εξωραΐζει ούτε τους αγιοποιεί. Η ματιά του δεν θολώνει από το αίσθημα, διατηρεί τη διαύγεια, ενίοτε και την ειρωνική της αιχμή, όπως για παράδειγμα στο διήγημα «Η καταρράκτης», μια εις βάθος ψυχογραφία μιας ζητιάνας με επιθετική «λογόρροια», που δεν δέχεται οποιαδήποτε κίνηση καλοσύνης καθώς αδυνατεί να διαβεί τα σύνορα της οργής μέσα στην οποία έχει εγκλωβιστεί.
Το σύνορο, το όριο ανάμεσα στους «απέξω» και τους «απομέσα» είναι άλλος ένας προβληματισμός που διατρέχει όλα σχεδόν τα διηγήματα της συλλογής. Κάποτε το όριο αυτό είναι αδιαπέραστο, όπως η βιτρίνα του εστιατορίου που χωρίζει τον πεινασμένο ήρωα από τη γυναίκα που απολαμβάνει την μπριζόλα της στο διήγημα «Πείνα Μοράτα», κι άλλοτε γίνεται μαγική θύρα όπου ο πλούσιος οικογενειάρχης μπορεί ξάφνου να βρεθεί στη θέση του ανέστιου πένητος, υπενθυμίζοντάς μας πως η θέση μας σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι δεδομένη και πως οι «απομέσα» μπορεί να βρεθούν εν μιά νυκτί ανάμεσα στους «απέξω».
Ωστόσο, σε κάποια από τα διηγήματα της συλλογής είχα την αίσθηση ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουν οι άστεγοι ήρωες, η θέση τους τούς επιτρέπει κάποια επίγνωση και μια ελευθερία που, μάλιστα, νιώθω να τη συμμερίζεται και ο συγγραφέας, αφού βάζει κάνα δυο από τους ήρωές του να επινοούν ιστορίες, να πλάθουν με τα υλικά της πραγματικότητας που τους προσφέρεται νοητούς κόσμους, μια που και ο συγγραφέας -μοιάζει να υπονοεί ο Αχιλλέας ΙΙΙ- είναι κι αυτός ένας ανέστιος, κάποιος που κάθε φορά χτίζει με λέξεις την πατρίδα την οποία αναζητά.
Επιμέλεια: Μισέλ Φάις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λ. Παπαδόπουλος για Ά. Βίσση: «Ακούω συνέχεια ότι είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια – Ώπα, λίγο φρένο παιδιά»
- Αλέξανδρος Μυλωνάς: «Συγχωρώ τη μητέρα μου αλλά δεν την αγάπησα ποτέ - Δεν έκλαψα στη κηδεία της»
- Τέλος οι αντικαταβολές με μετρητά στα courier
- ΗΠΑ: 6χρονος πυροβόλησε τη δασκάλα του κι όταν πήγαν στο σχολείο αστυνομικοί τους είπε «άντε γαμ@#%τε»
- Ρούμπιο: Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ μια σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας- Τι είπε για τα F-35 στις δύο χώρες
- Κύκλωμα απάτης σε βάρος του δημοσίου: Τι κατέθεσαν τραγουδιστές για τον Φίλιππο Καμπούρη
- Τέλος το delivery με μετρητά: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ
- Mitsotakis–Rubio: Greece as a Strategic Bridge — Energy and Shipping Drive the Alliance
- Η επόμενη μέρα από τη θυελλώδη ρήξη της Βίσση με τον Καρβέλα - Γιατί δεν θα τραγουδήσει φέτος στο «Αθηνών Αρένα»
- Κάτι αλλάζει με τον Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Γαλλία: Viral ο δήμαρχος που μπήκε «ασπίδα» στους μαθητές – «Θα μπορούσε να είναι παιδιά μου» [βίντεο]
- Σκλαβενίτης: Γιατί ο Όμιλος Γλάρος επενδύει στον «Φρεσκούλη» – Τι φέρνει η νέα κίνηση στα τρόφιμα
- Μια αδιανόητη πρόταση
- Αιχμές Καραμανλή σε Ν.Δ. για την εξωτερική πολιτική
- Πρώτα θα πάρουν το Λος Αντζελες…
- Υπόθεση Καμπούρη: Οι τραγουδιστές που κατέθεσαν και οι 29 εταιρείες για τις απάτες εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ
- Μπούμερανγκ για την Ουκρανία η θερινή «αντεπίθεση των drones» – Αλλάζει στρατηγική η Ρωσία
- Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΠΑΣΟΚ: «Μην αφήνετε τίποτα να πέφτει κάτω»
- Δίκη για τα Τέμπη: «Το παιδί μου επέζησε και το έκαψαν ζωντανό»
- Ο Τραμπ θα βραβεύσει τον Ίλον Μασκ για τη συνεισφορά του στην επιστήμη
- Τελευταία Νέα efsyn
- Στεγάζοντας άστεγες αλήθειες
- Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσαν τρεις όροφοι πολυκατοικίας – Ερευνες για εγκλωβισμένους [βίντεο]
- Η οδύνη ως μηχανισμός Αποκάλυψης
- Ο άνθρωπος ως συνδυασμός homo sapiens και homo sentiens
- Γνωστοί και άγνωστοι των Νόμπελ Λογοτεχνίας: Από τον Σεφέρη και τον Ελύτη στην Λάγκερλεφ και τον Προυντόμ
- Τάσος Χαλκιάς: Κατεδαφιστέο το σπίτι του στο Πόρτο Γερμενό μετά τη φωτιά – «Κάηκαν οι αναμνήσεις μου» [βίντεο]
- Ο Ρούμπιο στην Πνύκα: η Μήλος και η παρακμή της Δύσης
- Υπόθεση Καμπούρη: Οι τραγουδιστές που κατέθεσαν και οι 29 εταιρείες για τις απάτες εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ
- Πρώτα θα πάρουν το Λος Αντζελες…
- Μια αδιανόητη πρόταση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέρρευσε μερικώς επταώροφο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη
- Σφοδρές αποδοκιμασίες κατά του Μαμντάνι σε εκδήλωση για την 7η Οκτωβρίου – Διαδηλωτές με σημαίες της Χαμάς του φώναζαν «δειλέ»
- Τραμπ: “Αξίζω το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά φημίζονται πως δεν το δίνουν σε ανθρώπους σαν εμένα”
- Ιερά Οδός: Νέα πλάνα με τον 55χρονο που απείλησε με τσεκούρι την οδηγό – Καρέ καρέ η σύλληψή του
- Ισπανία: «Βόμβα» ενός εκατ. κατοικιών ρίχνει τον Σάντσεθ σε πρόωρες εκλογές – Ενοίκια στα ύψη
- Πανικός στην Κωνσταντινούπολη: Μερική κατάρρευση κτηρίου – Επιχείρηση διάσωσης (VIDEO)
- Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Οδηγός εγκατέλειψε το όχημα με επτά μετανάστες
- Προσλήψεις: Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζομένους
- Νέο Ηράκλειο: «Να πας στη χώρα σου» φέρεται να είπε καθηγήτρια σε 13χρονη – Κατάληψη στο σχολείο



