Σκοτεινοί μικρόκοσμοι
Τα έντεκα διηγήματα που συγκροτούν τη συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Μαραγκουδάκη Κομμένη ταυτότητα σχηματίζουν τρεις ενότητες με βάση τις χρονικές περιόδους εντός των οποίων κινούνται οι αφηγήσεις τους – από τον 20ό αιώνα και τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μέχρι τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου. Στο πρώτο διήγημα («Λεύκα»), η λεύκα-δέντρο, λιγνή, όμορφη, με «ρηχό και μαλακό ριζικό σύστημα» και ευάλωτη λόγω της διαφορετικότητάς της, επιδρά ως προοικονομία και μεταφορά του επίσης διαφορετικού και ευάλωτου ξένου.
Ο ξένος καλείται να ζήσει σε μια κοινότητα γένους αρσενικού, με ηθικές πρωτόγονες
Η σκηνή όπου η μάνα παζαρεύει ποιο παιδί θα δώσει ως ψυχοκόρη καθώς και η έμμεση δολοφονία του Γιαννιού από το Μαριό (με τη σιωπηλή αποδοχή της μάνας) σοκάρουν με την αφοπλιστική τους απλότητα. Από την άλλη, η αναφορά στον Βαν Γκογκ και τις εικόνες των σταροχώραφων, των ηλιοτρόπιων και των φθαρμένων παπουτσιών δημιουργεί ένα εξαιρετικό αισθητικό αντίβαρο, ενσωματώνοντας με επιτυχία την τέχνη στο βίωμα, το οποίο αποκτά έτσι εικαστική πυκνότητα χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά του. Στους πίνακες του ζωγράφου, τα ηλιοτρόπια είναι εκρηκτικά, αλλά ταυτόχρονα φέρουν ίχνη μαρασμού.
Το πρώτο διήγημα, υποδειγματικό σε γλώσσα, δομή και ύφος, βασίζεται περισσότερο στον συμβολισμό και την αλληγορία, ενώ το δεύτερο στην αισθητική αντίστιξη και τη λεπτομέρεια. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη του αδύναμου.
Το τρίτο διήγημα («Ο Τζέιμς Ντιν με περίμενε») είναι πιο εσωτερικό, καθώς μετακινεί το βάρος προς την υποκειμενική εμπειρία, χωρίς όμως να αποκόπτεται από το ίδιο ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο. Εχει ένταση, λιγότερη δομική πειθαρχία, αλλά σε σημεία είναι εξαιρετικά δυνατό. Εδώ, σε αντίθεση με την αδελφή που ενσωματώνεται στο κοινωνικό σύστημα, η αφηγήτρια μένει μετέωρη, εγκλωβισμένη στη στιγμή της επιθυμίας και της πτώσης.
Και τα έντεκα διηγήματα της συλλογής, ενώ διαφέρουν από ενότητα σε ενότητα (αγροτικό περιβάλλον στα πρώτα, περισσότερο αστικό στα επόμενα), χάρη στο συγγενικό αφηγηματικό τους ηχόχρωμα και τις παρόμοιες σεναριακές πρακτικές εξόδου μέσω της βίας, φωτίζουν διαφορετικές όψεις της ίδιας πραγματικότητας.
Μέσω της εστίασης στο τραύμα, τη σωματικότητα, το φύλο, τη ρευστή, μη γραμμική μνήμη, τη διείσδυση του φαντασιακού στο ρεαλιστικό, την αποσπασματικότητα και τις επαναλήψεις, περιγράφουν έναν ενιαίο, ταλαιπωρημένο μικρόκοσμο, όπου η καταφυγή στο έγκλημα, η στέρηση και η κοινωνική πίεση αποτελούν την κανονικότητα. Βρίσκονται, θα λέγαμε, πιο κοντά στο «σκοτεινό ρεύμα» της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, με μια πιο σύνθετη ποιητική και μεταφυσική υφή που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τις αμιγώς ρεαλιστικές εκδοχές της.
Η γραφή είναι ζωντανή και με προφορικότητα και ένταση, ταυτόχρονα όμως διαθέτει υπαρξιακό βάθος, καλοδουλεμένες, πρωτότυπες μεταφορές και αφηγηματική πυκνότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόφαση Παναθηναϊκού που δεν θα αρέσει στον Λεσόρ – Έκπληξη με μεταγραφή Έλληνα
- «Πόλεμος» για το κάμπινγκ της Φοινικούντας
- Οικογενειακή τραγωδία στο Λος Άντζελες: Πατέρας σκότωσε τους 10χρονους δίδυμους γιους του και αυτοκτόνησε
- Γαλάτσι: Παιδιά Ζουν Καθημερινά μέσα σε συνεχή, αμείλικτο και ανηλεή θόρυβο από σταθμευμένα τρόλεϊ στην διπλή αφετηρία στο Γαλάτσι, που έχουν ενεργοποιημένα τα κλιματιστικά του, επί ώρες.
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η φάση που έκανε έξαλλο τον Αταμάν και αποβλήθηκε με δύο απανωτές τεχνικές ποινές
- Ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους - Τέλος εποχής για την ιδέα
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ, αισθητός στην Αττική
- ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 21% στους θανάτους στην Ελλάδα- Ανησυχητική παραμένει η απόσταση από την ΕΕ
- Εορτολόγιο 9 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Έρευνα σε βάρος του Τούρκου πολυεκατομμυριούχου Ραχμί Κοτς για «υποτιμητικό» αστείο μεταξύ «Κούρδισσας και γιατρού»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Ανασχηματισμός μπάλωμα με το βλέμμα σε Σαμαρά και Καρυστιανού
- Δίκη για τα Τέμπη: Συνέχεια σήμερα με τις τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης
- Τένις: Ο σπουδαίος Φέντερερ επιστρέφει στο US Open έπειτα από επτά χρόνια
- Τραμπ: Θα κηρύξουμε απόλυτη νίκη έναντι του Ιράν τις επόμενες δύο εβδομάδες
- Δύτες βιντεοσκόπησαν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία για πρώτη φορά στα νερά της Μεσογείου [βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τον 55χρονο τη στιγμή που παρατάει τα γατάκια – «Δεν γνώριζα ότι ήταν παράνομο»
- Τα τσιρότα του ανασχηματισμού
- Τούρκικη παρενόχληση στο αεροσκάφος του Δένδια: Τώρα προκαλούν και με ευρωπαϊκά αεροπλάνα
- Σκοτεινοί μικρόκοσμοι
- Πανελλαδικές 2026: Συνέχεια σήμερα με 4 μαθήματα ειδικότητας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ
- Τελευταία Νέα efsyn
- Σκοτεινοί μικρόκοσμοι
- Χαρτοστιξίες
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τον 55χρονο τη στιγμή που παρατάει τα γατάκια – «Δεν γνώριζα ότι ήταν παράνομο»
- Γέλιο πάνω και κάτω από τη γη
- Τα τσιρότα του ανασχηματισμού
- Παράγουμε περισσότερες δημοσκοπήσεις απ’ όσες μπορούμε να καταναλώσουμε
- Τούρκικη παρενόχληση στο αεροσκάφος του Δένδια: Τώρα προκαλούν και με ευρωπαϊκά αεροπλάνα
- Δίκη για τα Τέμπη: Συνέχεια σήμερα με τις τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης
- Τραμπ: Θα κηρύξουμε απόλυτη νίκη έναντι του Ιράν τις επόμενες δύο εβδομάδες
- Πανελλαδικές 2026: Συνέχεια σήμερα με 4 μαθήματα ειδικότητας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέμπη: Συνεχίζεται η δίκη με τις τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Συνέχεια με μαθήματα ειδικότητας για τα ΕΠΑΛ
- Πανελλαδικές 2026: Με μαθήματα ειδικότητας συνεχίζονται οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ
- Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία
- Γιούχαραν τον Ντόναλντ Τραμπ σε αγώνα του NBΑ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου – Δείτε βίντεο
- Νικς – Σπερς 111 -115: Έκαναν το break με ηγέτη Γουεμπανιάμα και μείωσαν σε 2-1
- Πανελλήνιες 2026: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
- Επίδομα αδείας για το καλοκαίρι: Μέχρι πότε πρέπει να το καταβάλει ο εργοδότης
- Δεν υποχωρούν οι δονήσεις: Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια - Ζημιές σε δεκάδες οικισμούς



