Ρόζα Λούξεμπουργκ

10:12 15/1/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Rosa Luxemburg Video of Rosa Luxemburg 15.01.2018, 10:00

«Ελευθερία μόνο για τα μέλη της κυβέρνησης, μόνο για τα μέλη του κόμματος –αν και είναι πολυάριθμα– δεν είναι καθόλου ελευθερία. Η ελευθερία είναι ελευθερία γι' αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. Η ουσία της πολιτικής ελευθερίας δεν εξαρτάται από τους φανατικούς της “δικαιοσύνης”, αλλά μάλλον από τις αναζωογονητικές, ευεργετικές και καθαρτικές πράξεις αυτών που σκέφτονται διαφορετικά. Αν η “ελευθερία” γίνει “προνόμιο”, η λειτουργία της πολιτικής ελευθερίας παύει».

Σαν σήμερα, το 1919, δολοφονήθηκε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η επαναστάτρια, η φιλόσοφος, η μαρξίστρια θεωρητικός, μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε τότε έναν ποιητικό επικήδειο με τίτλο «Epitaph»: «Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή, κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν. Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς, γι' αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν».

Το σημερινό Τραγούδι της Ημέρας, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη σπουδαία αυτή γυναικεία προσωπικότητα, είναι από τον δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου, «Τροπάρια για φονιάδες» (1977), σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δημητριάδη.

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα